ANNONS FRÅN:

SKF tar nästa steg mot cirkulär produktion med återanvändbara lager

Industrin brottas med höga kostnader och miljöpåverkan när lager slits ut och måste bytas. Nu finns en lösning som kan minska både avfall och resursförbrukning.

Publicerad Senast uppdaterad

SKF har en lång historia av att utveckla lagerlösningar och var bland de första att införa högrena lagerstål för att möta industrins krav på hållbarhet och prestanda. SKF Infinium bygger vidare på den traditionen genom att kombinera nya material och tillverkningsmetoder för att möta dagens och framtidens behov.

– SKF Infinium är en helt ny generation av lager. Genom att kombinera avancerad beläggningsteknik med återanvändning skapar vi en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning för våra kunder. Det här förändrar hela spelplanen för industrin, säger Marcus Andersson, chef för Laser Metal Deposition på SKF.

Anpassningsbara och slitstarka

Till skillnad från traditionella lager, som är monolitiska och tillverkade av ett enda material, bygger SKF Infinium på en flerskiktsstruktur där en seg kärna kombineras med ett extremt slitstarkt och korrosionsbeständigt ytskikt. Kombinationen gör lagerserien betydligt mer hållbar än traditionella alternativ. Dessutom kan de skräddarsys för olika applikationer, där beläggningen anpassas efter kundens specifika behov.

– Med dagens återtillverkningsmetoder kan man bearbeta bort småskador på ytskikten som förlänger livslängden på lagret, men man lägger inte till material. Genom SKF Infinium kan man återställa kraftiga förslitningar och skador genom att byta ut material och applicera nya ytskikt, något som i ett funktionellt perspektiv innebär ett helt nytt lager, förklarar Andersson och fortsätter:

– Beläggningen går även att anpassa efter våra kunders specifika krav. Ett vanligt lager kan få en beläggning av rostfritt stål, vilket ger samma korrosionsbeständighet som ett massivt rostfritt stållager – men till en betydligt lägre kostnad.

Denna flexibilitet innebär att SKF kan erbjuda lösningar för en rad olika branscher, från tung industri till högteknologiska tillämpningar där specifika materialegenskaper krävs för optimal prestanda.

Cirkulär innovation för Sveriges tungindustri

Hållbarhet är en central drivkraft bakom utvecklingen av SKF Infinium. Genom att minska materialsvinn och behovet av nyproducerat stål bidrar tekniken till att sänka både SKF:s och deras kunders koldioxidavtryck. Detta ligger helt i linje med SKF:s långsiktiga mål om en mer resurseffektiv och hållbar produktion.

Marica Ersson, Business Development Manager Laser Metal Deposition, SKF, betonar den cirkulära aspekten av SKF Infinium:

– Vi har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål för 2050, och SKF Infinium spelar en nyckelroll i att minska vår miljöpåverkan. Istället för att kassera lager kan vi nu förlänga deras livslängd med minimal materialåtgång. Det är en omställning som kan förändra hela industrin, säger hon.

Hon påpekar också att tekniken har en direkt ekonomisk fördel för industrier med höga driftkostnader.

– Vi ser att många företag, särskilt inom gruv-, stål- och pappersindustrin, kan spara stora summor genom att minska behovet av nyinköpta lager till produktionen och undvika kostsamma driftstopp. Det innebär både stora kostnadsbesparingar och en mer hållbar hantering av resurser, förklarar hon.

Marcus Andersson, chef för Laser Metal Deposition på SKF och Marica Ersson, Business Development Manager Laser Metal Deposition på SKF

Stor potential för Sveriges viktiga industrier

Genom att undvika oplanerade driftstopp och minska behovet av nya komponenter till produktionen kan industrier sänka sina kostnader på flera fronter.– För en kund inom tung industri kan ett enda oplanerat stopp kosta miljontals kronor i förlorad produktionstid. SKF Infinium ger dem en trygghet i att lagren håller längre och kan återanvändas istället för att bytas ut, vilket har en direkt påverkan på både ekonomi och driftssäkerhet, säger Ersson.

Flera industrikunder, som SSAB och aktörer inom pappersbranschen, har testat SKF Infinium och ser stor potential i tekniken. Praktiska tester visar att lagren inte bara förlänger livslängden utan även minimerar risken för oväntade driftstopp.

– Efter tester i extremt krävande miljöer har vi fått bekräftat att SKF Infinium-lagren håller längre och minskar behovet av oplanerade underhållsstopp. Det gör en stor skillnad för våra kunder, säger Marcus Andersson.

SKF ser ett stort intresse för SKF Infinium och har en tydlig strategi för att industrialisera och skala upp tekniken globalt. I dagsläget tillverkas lagren i Göteborg och Belgien i begränsad volym, men målet är att expandera produktionen till fler anläggningar i takt med att tekniken etableras internationellt.

– Vi har börjat med svenska kunder inom stål- och pappersindustrin, men planen är att successivt rulla ut tekniken globalt. Vi ser redan stort intresse från gruvindustrin och andra tunga sektorer där behovet av hållbara och högpresterande lager är stort, säger Ersson.

Läs mer om SKF Infinium här.

Artikeln är publicerad i samarbete med Ny Teknik Agency i samarbete med annonsören och är ej en artikel skriven av Ny Tekniks redaktion.