SKF i framkant för en hållbar industri – innovation och cirkularitet banar vägen
Att integrera hållbarhet i affärsstrategin är en nödvändighet för framtidens industri. SKF har länge arbetat för att både minska sitt eget klimatavtryck och hjälpa andra aktörer att göra detsamma.
– Vi har en tydlig agenda med tuffa mål, som vi är fast beslutna om att realisera, säger Magnus Rosén, hållbarhetschef på SKF.
SKF har etablerat sig som en ledande aktör i den globala omställningen mot en mer hållbar industri. Med ambitiösa mål och en tydlig strategi tar bolaget konkreta steg för att minska miljöpåverkan och skapa långsiktig affärstillväxt. Med innovativa lösningar och produkter hjälper de sina kunder att både bidra till en mer hållbar utveckling och stärka sin konkurrenskraft.
– Vi ser hållbarhet som en integrerad del av vår strategi. Det handlar om att ligga i framkant och visa att vi tar de här frågorna på allvar. Det är inte bara en fråga om att minska negativ påverkan, utan även att skapa nya affärsmöjligheter, förklarar Magnus Rosén.
Cirkularitet och energieffektivisering i fokus
SKF arbetar aktivt med att optimera resursanvändning och minska behovet av nyproduktion genom cirkulära lösningar.
– Ett exempel är vår teknologi för att belägga ytan på våra lager, vilket möjliggör att vi kan ta bort skador och belägga igen. Detta gör att lagren blir som nya och kan användas om och om igen. Genom att återanvända material istället för att tillverka nytt, minskar vi både den miljömässiga påverkan och resursförbrukningen avsevärt, förklarar Rosén.
Inskription för återtillverkat lager från SKF Göteborg
Företaget bidrar även till att effektivisera energianvändningen i industrin. Genom att optimera roterande utrustning, som elmotorer, kan friktion och energiförluster reduceras. Detta leder till betydande energibesparingar och utsläppsminskningar.
– En förbättrad lagerlösning i en elmotor kan till exempel minska energiförbrukningen med flera procent. I stor skala leder detta till betydande utsläppsminskningar, säger Rosén.
SKF arbetar även med avancerad tillståndsövervakning och sensorbaserad driftoptimering, vilket gör det möjligt att identifiera och åtgärda energiförluster i industriella processer innan de uppstår. Detta ger kunderna bättre driftsäkerhet och minskade utsläpp.
Samarbete för att påverka hela värdekedjan
SKF ser samarbete som avgörande för att skapa global systemförändring. Genom att ställa hållbarhetskrav på leverantörer och partners bidrar bolaget till att påverka i alla led.
– För att uppnå hållbarhet på en systemnivå måste vi samarbeta. Det handlar inte bara om att förändra vårt eget företag utan om att påverka hela värdekedjan och göra gemensamma systemförändringar. Hela industrin måste se hållbarhet som en affärsmöjlighet snarare än en kostnad, säger Rosén.
Ett konkret exempel är SKF:s engagemang i initiativ som SteelZero och ResponsibleSteel, där företaget samarbetar med andra aktörer för att driva på omställningen till fossilfri stålproduktion.
SKF huvudkontor, Götaholm
EcoVadis Platinum Medal – fem år i världstoppen
SKF:s hållbarhetsarbete har fått internationellt erkännande genom EcoVadis Platinum Medal, en av världens mest respekterade utmärkelser inom hållbarhet. EcoVadis utvärderar företag utifrån miljö, arbetsrätt, etik och hållbara inköp och placerar SKF bland de bästa 1 procenten globalt – femte året i rad. Framgången bygger på ett långsiktigt och konsekvent arbete där transparens och vetenskapligt verifierade mål står i fokus.
Magnus Rosén, hållbarhetschef på SKF.
– Vi har arbetat systematiskt med hållbarhet i över två decennier, men självklart är vi stolta över att vara ledande i branschen. Utmärkelsen visar att vårt arbete gör skillnad, säger Rosén och fortsätter:
– I år uppmärksammade EcoVadis hur vi kombinerar vetenskapligt baserade mål med konkreta hållbarhetsinitiativ, som våra SBTi-godkända utsläppsminskningsmål för 2030 och 2050 (Science Based Targets initiative, reds. anmärkning). De lyfte även vår transparens i rapporteringen, vilket gör det möjligt för alla att följa våra framsteg och se att vi lever upp till våra åtaganden.
Hållbarhetsrapportering - en drivkraft för utveckling
Med den nya EU-förordningen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) skärps kraven på transparens och rapportering. SKF ser det som en möjlighet att ytterligare förbättra sina processer och driva på hållbarhetsarbetet.
– Genom att analysera och använda insamlad data kan vi fatta mer informerade beslut, optimera våra processer och uppnå mätbara resultat, säger Rosén.
Formar framtidens hållbara industri
SKF:s hållbarhetsarbete handlar om mer än att minska miljöpåverkan – det är en del av affärsstrategin för långsiktig tillväxt. Genom innovation, cirkularitet och samarbete sätter SKF en ny standard för hur industriföretag kan skapa värde genom hållbarhet.
– Vi har redan gjort stora framsteg, men vi ser det här som en kontinuerlig resa. Det finns mycket kvar att göra för att forma en hållbar framtid för industrin och en avgörande punkt är att integrera hållbarhet i affärsstrategin, avslutar Magnus Rosén.