ANNONS FRÅN SKF

Mångfald och inkludering lönsamt på alla plan

Nadia Rodriguez Aponte, SKF.

Mångfald och inkludering är inte bara rättvisa värderingar. De är strategiska nycklar till framgång som låser upp innovationer och stärker konkurrenskraft och kundnytta. Det menar Yves Nys, global chef för välmående, mångfald och inkludering på SKF.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Föga förvånande har inkluderande företag större chans att öka sina marknadsandelar och expandera till nya marknader. En färsk studie från EY visar att företag med inkluderande team har 45 procent större sannolikhet att öka sina marknadsandelar och 70 procent högre chans att expandera till nya marknader. 

“Avgörande för att nå full potential”

Yves Nys, globalt ansvarig för mångfald och inkludering inom SKF, erfarenheter stämmer överens med statistiken. För med över 18 års erfarenhet inom ledande befattningar på SKF konstaterar han att de mest diversifierade teamen alltid levererat bäst resultat. Både när det gäller ekonomisk prestation och affärspåverkan.

Yves Nys, globalt ansvarig för mångfald och inkludering inom SKF.

– För att våra anställda ska kunna nå sin fulla potential är mångfald och inkludering avgörande, eftersom det skapar ett bredare spektrum av kreativa och innovativa lösningar som i slutändan gynnar våra kunder, förklarar han.

Kommande år tar SKF ett omfattande grepp för att integrera mångfald och inkludering i hela organisationen. Bland de åtgärder som implementeras i personalprocesser som rekrytering och befordran finns anpassade utbildnings- och utvecklingsprogram, samt jobbannonser utformade för att attrahera ett bredare spektrum av kandidater. SKF rekryteringscenter använder språkverktyget "Develop Diverse" för att förbättra jobbannonser och locka talanger med olika bakgrunder.

Det handlar också om att vidareutveckla befintliga, framgångsrika initiativ med lokala program som mångfalds- och inkluderingsambassadörer, kvinnonätverk och medarbetargrupper som arbetar för att inkludera anställda med funktionsvariationer och HBTQ+-personer, bland andra. 

Fokus på jämställdhet

Eftersom verkstadsindustrin fortfarande är starkt mansdominerad, läggs stor vikt vid att främja jämställdhet mellan könen. SKF har satt upp ambitiösa mål för att öka andelen kvinnor i arbetsstyrkan under de kommande åren. Målet till 2030 är att höja andelen kvinnliga medarbetare inom koncernen till 30 procent, öka andelen kvinnor i chefsposter från 19 till 30 procent, samt utöka andelen kvinnor i seniora chefsroller från 30 till 35 procent.

Under 2023 intensifierade SKF jämställdhetsinitiativen, bland annat genom programmet Elevate Talent, som syftar till att stödja kvinnligt ledarskap och främja karriärutveckling för kvinnor. Dessutom genomförs regelbundna ”People Business Reviews”, där ledningsgruppen övervakar åtgärder för att säkerställa att jämställdhet prioriteras på alla nivåer inom organisationen.

Nya grupper, nya förmågor 

SKF breddar sitt mångfaldsperspektiv genom att inkludera fler underrepresenterade grupper.– Ta exempelvis personer med neurodiversitet, som autism och ADHD. Individer med enorm potential och unika förmågor. Genom att erbjuda en trygg arbetsplats som respekterar alla typer av olikheter, kan alla anställda bidra till innovation och hållbarhet, säger Yves Nys.

Det är också viktigt att komma ihåg hur våra dagliga handlingar kan göra skillnad, betonar han.

– Det handlar om de små stegen vi alla kan ta för att lämna vår komfortzon. Att prata med kollegor vi normalt kanske inte pratar med, någon med en helt annan roll eller bakgrund än vår egen. Genom att lyssna på andra människors berättelser och vara en allierad eller mentor för en kollega från en underrepresenterad grupp, kan vi skapa verklig förändring och uppnå vår fulla potential som företag.

Läs mer om hur SKF jobbar med mångfald.