ANNONS FRÅN SKF

SKF i Göteborg minskar fjärrvärmeanvändningen med 75 procent

På tio år har SKF Göteborg sparat in mångmiljonbelopp i uppvärmningskostnader – och minskat användningen av fjärrvärme med hela 75 procent. Solceller och nya system för att återvinna värme har spelat en viktig roll i att minska energiförbrukningen.

Publicerad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

En kvadrat med en yta på 145 000 kvadratmeter skulle ha sidor som är ungefär 381 meter långa. Med andra ord en väldigt stor kvadrat. SKF:s verksamhet i Göteborg är förvisso inte kvadratisk. Men området täcker samma yta som i exemplet ovan, där omkring 2 500 anställda arbetar inom olika verksamheter. Trots det har företaget minskat användningen av fjärrvärme med hela 75 procent under en tioårsperiod. 

Besparingsstrategin som fastighets- och serviceavdelningen tagit fram ligger bakom en stor del av framgången. Strategin vilar på tre ben; lokalförsörjningsplanering, energibesparande tekniska lösningar och dagliga energibesparande beslut.

Smart planering sparar energi

Lokalförsörjningsplaneringen ser till att verksamheterna har väl anpassade lokaler genom att använda resurserna så effektivt som möjligt. Där har flytten av tillverkningen varit en stor bidragande faktor till den totala minskningen av fjärrvärmeanvändningen vid SKF i Göteborg. Dessutom har bättre planering och effektivare utnyttjande av lokalernas yta ökat möjligheterna att förbättra byggnadens energiprestanda.

Robert Arvidsgård, SKF Sveriges fastighetsavdelning.

– SKF Solution Factory och Götaholms-byggnaderna är två bra exempel på det. Vi har samlat flera olika avdelningar i en byggnad för att använda våra kvadratmeter så effektivt som möjligt, säger Robert Arvidsgård, som jobbar på SKF Sveriges fastighetsavdelning.

Investeringar i solceller och nya system för att återvinna värme är en stor del i framgången. Solcellerna på taket till huvudkontoret i Götaholm bidrar med över 30 procent av byggnadens energibehov. Huvudkontoret är för övrigt en gammal lagerbyggnad som förvandlats till en av de mest energieffektiva kontorsbyggnaderna i Sverige. 

Investerat i energibesparande tekniklösningar

Områdets fabriker har också fått en energibesparande make over. Överskottsvärme från slipvatten förvandlas till energi som värmer en hel fabrik, med hjälp av nya värmepumpsystem. En annan av områdets fabriker har fått nytt ventilationssystem med dubbla värmeväxlare som återvinner 85 procent av värmen. 

Filip Anderberg, driftingenjör SKF Sverige.

– Vi klarar större delen av värmebehovet med hjälp av den värme som genereras i byggnaden, vilket betyder att vi behöver köpa minimalt med extra värme, säger Filip Anderberg, driftingenjör på SKF Sverige.

Jagar energitjuvar i realtid

Dagliga beslut för att spara energi är det tredje och sista benet i SKF Göteborgs besparingsstrategi. I praktiken innebär det att på daglig basis noggrant övervaka att alla system fungerar korrekt för att snabbt kunna upptäcka avvikelser. Det kan handla om en felinställd pump som därför körs på högsta varvtal, eller att upptäcka aktiva system som egentligen borde vara avstängda. Ett värmesystem som är igång mitt i sommaren, till exempel. 

– Det här är ett arbete som finns i fastighetsorganisationens DNA och som aldrig går över. Vi har länge arbetat intensivt med energibesparingar och när SKF nyligen satte upp målet att nå nettonollutsläpp till 2030 fick vårt arbete en rejäl skjuts. Men fokus ligger inte bara på att göra byggnaderna mer energieffektiva, utan också på att skapa en bra och utvecklande arbetsmiljö för de anställda – vilket också leder till gladare medarbetare, säger Robert Arvidsgård.

 Läs mer om hållbara innovationer hos SKF.