ANNONS FRÅN:
Därför vågar SKF satsa på havsbaserad energi
Havsenergi är en av de mest intressanta och snabbast växande områdena för alternativa energikällor. SKF satsar stort inom sektorn och erbjuder redan integrerade helhetslösningar där ökad effekt och förbättrad prestanda bidrar till att sänka kostnaden för energiutvinning till havs. – Vi har inte ens skrapat på ytan när det gäller den installerade kapaciteten för havsenergi, säger Michael Baumann, Global Application Account Manager för havsenergi på SKF Group.
Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.
Läs mer från SKF:
-
Så banar SKF väg för elektrifierad luftfart
-
Lagerteknik från SKF nyckelfaktor i nästa generations radioteleskop
-
Mångfald och inkludering lönsamt på alla plan
-
SKF i Göteborg minskar fjärrvärmeanvändningen med 75 procent
-
AI i rullning när SKF skapar framtidens lager
-
Trepartssamarbete ska omvandla produktionsspill till rullager
-
Så blev den gamla lagerbyggnaden Sveriges mest hållbara kontor
Michael Baumann har en masterexamen i maskinteknik från ett ledande skotskt universitet, specialiserat på förnybar energi. Skottland, med sitt ledarskap inom området och rika tidvattenresurser, särskilt i de norra delarna kring Orkneyöarna, var en naturlig plats för SKF att börja utforska denna framväxande energikälla. Enligt Baumann är sektorn fortfarande i ett tidigt skede, men erbjuder betydande tillväxtpotential och förbereder sig nu för kommersiell utbyggnad.
– Vi pratar om en förnybar energikälla från havet som fortfarande är nästan helt outnyttjad, säger han.
Enorm potential för mer hållbar energiutvinning
Baumann uppskattar att havsenergi har en kapacitetspotential som kan mäta sig med dagens vindkraft, med uppskattningar på cirka en terawatt installerad kapacitet globalt.
– För att sätta det i perspektiv har vi idag över 400 000 installerade vindkraftverk, medan utvecklingen inom havsenergi, som våg- och tidvattenkraft, fortfarande är i sin linda. Under de senaste 10 till 20 åren har vi testat många prototyper, både småskaliga och storskaliga, och nu står vi på tröskeln till att påbörja storskaliga installationer och system i större nätverk, säger han.
Eftersom vattnets energidensitet är 830 gånger högre än i luften kan turbinerna vara mindre och mer kompakta än vindkraftsturbiner. När det gäller vågkraft finns det omkring nio olika tekniker för att utvinna energi, vilket gör området varierat.
– Som företag är det viktigt att investera i flera olika teknologier för att säkerställa att vi står starkt när de vinnande lösningarna utkristalliseras i framtiden, säger Baumann.
SKF engagemang i projekt som FORWARD2030
De flesta förknippar SKF med kul- och rullager. Men faktum är att SKF även positionerat sig starkt inom havsenergi, med särskilt fokus på helhetslösningar för roterande utrustning.
Projektet FORWARD2030 (Fast-tracking Offshore Renewable Energy With Advanced Research to Deploy 2030MW of Tidal Energy before 2030) är ett bra exempel på detta. SKF har utvecklat och tillverkat en optimerad integrerad drivlinelösning för Orbital Marine Powers tidvattenturbiner, världens mest kraftfulla flytande tidvattenströmsturbin. Lösningen är utformad för att effektivt integreras i storskaliga energisystem och främja volymproduktion. Tekniken från SKF ökar effekten och förbättrar turbinernas prestanda, vilket bidrar till att sänka kostnaderna för tidvattenenergi. Inom detta projekt bidrar SKF till att minska livscykelns koldioxidutsläpp med 33 procent, stödjer övergången till förnybar energi och integrerar produktion av grön vätgas samt batterilagring.
– SKF har utvecklats från att bara vara en leverantör av lager till att erbjuda kompletta systemlösningar. Dessa inkluderar lager, tätningar, smörjning och övervakningsteknologier, samt annan utrustning som behövs för olika applikationer. Den erfarenhet företaget fått från marina sektorn och vindkraft, med teknologier som fartygsframdrivning och vindturbiner, är viktig för att utveckla tidvattenturbiner. Dessa turbiner måste klara tuffa miljöer och vara mycket pålitliga, eftersom underhåll är svårt i undervattensmiljöer, förklarar Baumann.
Även om utvecklingen inom havsenergi befinner sig i ett tidigt skede, är det en stark marknad för framtiden. Michael Baumann menar att det här och nu handlar om att bevisa teknikens pålitlighet för att kunna utvinna energi dygnet runt i en mycket tuff havsmiljö.
Utveckling och samarbete för framtidens energimix
Utvecklingen för storskalig kommersialisering av havsenergisektorn kräver politiska och ekonomiska incitament. Där blir EU-stödda projekt som FORWARD2030 viktiga för att accelerera teknikutvecklingen. Branschorganisationen Ocean Energy Europe är ett annat viktigt EU-initiativ där SKF är en av 120 medlemmar. Organisationen arbetar för att främja våg- och tidvattenkraft som en viktig del av Europas framtida energisystem för att uppnå klimatneutralitet till 2050.
– SKF har varit engagerad inom marknaden i över 15 år. Så jag skulle säga att det är en logisk och naturlig utveckling att båda dessa ledande organisationer samarbetar för att driva hela sektorn framåt, både tekniskt och kommersiellt, förklarar Baumann, som även är styrelsemedlem i Ocean Energy Europe.
Han menar att de främsta målen med samarbetet är att vara en del av ekosystemet inom havsenergi och med hjälp av nätverk hjälpa till att föra samman rätt intressenter.
– Vi vill också säkerställa att havsenergi kontinuerligt är ett ämne på den politiska agendan, eftersom framväxande industrier behöver politiskt stöd i form av finansiering, stödsystem och feed-in-tariffer för att påskynda kommersialiseringen, säger han.
Spelar en viktig roll i framtidens energimix
För SKF går långsiktighet och hållbarhet hand i hand. Det finns i företagets DNA, förklarar Michael Baumann, och är grunden för alla SKFs aktiviteter inom havsenergisektorn.
– Vi är övertygade om att våg- och tidvattenkraft spelar en viktig roll i framtidens energimix. Tidvattenkraft har hög förutsägbarhet, medan vågenergi är säsongsbetonad och når sin topp under höst- och vintermånaderna, då efterfrågan på el är som störst. Tillsammans erbjuder energikällorna stora fördelar, vilket gör det enkelt att bygga ett starkt investeringscase för att satsa på denna sektor, säger han och avslutar:
– Dessutom kan vi erbjuda kundanpassade lösningar designade och ingenjörsmässigt framtagna av SKF, för att säkerställa att de klarar de hårda miljöerna och uppfyller sina syften. Det är vad vi gör från prototypstadiet, eftersom vi vill vara med tidigt, lära oss av projekten och kunderna, och växa tillsammans.
Läs mer om hur SKF jobbar med havsbaserad energi.