ANNONS FRÅN SKF

AI i rullning när SKF skapar framtidens lager

AI hjälper SKF att spara tid, energi och minska koldioxidutsläppen. Genom starkt fokus på samverkan mellan digitalisering och produktion, skapar lagerjätten nya lösningar på morgondagens problem i kampen mot rotationens antagonist – friktionen.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

SKF är en världsledande lagertillverkare med innovativa industri- och vardagslösningar som finns i princip allt som snurrar i våra samhällen världen över: Från tvättmaskinen som hummar dovt, till bussen som tar dig tvärs över stan varje morgon. Överallt där rotation sker, är sannolikheten stor att lager, tätningar och smörjsystem kommer från just SKF. 

Rotation som håller över tid

Att minska friktion genomsyrar hela SKF. För att lyckas med det i en värld som ständigt är i rullning, krävs att SKF själva ligger i framkant. Det innebär att kontinuerligt utveckla nya, smartare och mer hållbara lösningar. Det är där AI kommer in i bilden.

– Genom att använda AI för att identifiera vilka gamla rullager som kan slipas om och återanvändas skapar vi hållbar rotation. Med hjälp av tekniken kan vi avgöra vilka lager som kan slipas och användas igen, vilket minskar energiförbrukningen och koldioxidutsläppen med upp till 90 procent. Det betyder att ett lager kan användas om och om igen med minimal energiåtgång. Det är en fantastisk metod för att förbättra hållbarheten och minska miljöpåverkan, säger Magnus Wahlgård chef för central utveckling av mjukvara till SKF:s fabriker. 

– Vi arbetar med många olika lösningar från snabba AI-realtidsmodeller med högfrekvent sensordata på fabriksgolvet till komplexa AI-modeller i molnet. Jag har en bakgrund inom projektledning, systemintegration och förändringsledning, och de senaste åren har jag fokuserat på Industri 4.0 och smarta fabriker. Det är en otroligt spännande utmaning att arbeta med utvecklingsteam i denna miljö, där våra team fungerar som en brygga mellan IT-världen och fabriksvärlden, vilka båda har sin egna specifika kultur och sina värderingar, förklarar han. 

Samverkan grunden till digital utveckling

Bryggan är viktig eftersom just återanvändning av lager är ett direkt resultat av SKF:s samverkanskultur. Magnus Wahlgård arbetar med samverkan för att integrera maskinsidan och den digitala utvecklingen. För att visa hur data flödar från maskiner till AI-modeller har SKF skapat ett innovationslaboratorium, Manufacturing Development Innovation Lab

Så framtidssäkrar SKF med hjälp av AI

Återanvändning av rullager: Med hjälp av AI-teknik identifierar SKF gamla lager som kan slipas om och återanvändas. Det minskar verksamhetens energiförbrukning och koldioxidutsläpp med upp till 90% jämfört med att tillverka ett nytt lager.

Lab Manufacturing Development Innovation Lab: SKF:s innovationscenter för att testa, utvärdera och implementera ny teknologier. 

Språköversättning: AI används för att översätta tekniska manualer och anteckningar mellan olika språk. Det effektiviserar både arbetet och underlättar problemlösning.

Samverkan: SKF jobbar aktivt med samverkan mellan produktion och digitala avdelningar för att skapa förståelse och uppmuntra nya innovationer. Experimentera mera: Storskaliga tester är ett måste för att lyckas med effektiviseringar i verksamheten.

(MD Innovation Lab). Här kan medarbetare själva lösa problem och förbättra processer inom sina områden, i nära samverkan med IT-avdelningen. Målet är att uppmuntra anställda att skapa nya innovationer.

Ylva Hammargren basar över utvecklingen av SKF:s produktionsprocesser ute i fabrikerna. 

– Jag har jobbat 35 år på SKF inom många olika områden – forskning, utveckling, produktion, försäljning och digitalisering, berättar hon.

Tidigare ansvarade Ylva Hammargren för utveckling av produktionsprocesserna relaterat till maskinerna, men efter en omorganisation hos SKF under 2023 inkluderar hennes avdelning numera även den digitala utvecklingen. Hon betonar också vikten av att det nya digitala landskapet förutsätter att de olika avdelningarna måste kunna kommunicera effektivt. 

– Produktion och digitala team har ofta sina egna språk och utmaningar, så det är viktigt att båda sidor förstår varandra. Genom att ta ett gemensamt ansvar för både produktion och digital utveckling hjälper det oss att bättre integrera dessa områden, vilket är avgörande för SKF fortsatta arbete framåt, säger Ylva Hammargren . 

AI öppnar för smidigare processer

MD Innovation Lab samlar de olika kompetenserna för att koppla ihop och testa den nya teknologin i den vardagliga verksamheten. Med andra ord arbetar SKF med riktiga exempel för att göra det enklare för anställda att förstå och anamma nya tekniker. Som Magnus Wahlgård säger: För att driva förändring behövs både vilja och kunskap: 

– Det handlar om att skapa intresse, tekniska förutsättningar och att erbjuda nödvändig utbildning, för både operativ personal och utvecklingsingenjörer, förklarar han.

– Det är viktigt att se hur vi kan använda den nya tekniken i praktiken. När vi byggde upp MD Innovation Lab, började vi med några konkreta exempel på case från vår vardag, fyller Ylva Hammargren i.

Där är upplärningen av nya operatörer just ett sådant exempel. För processen har blivit långt smidigare och mer effektiv eftersom utmaningen med översättning eliminerats.

– I våra fabriker används ofta lokala språk. Med AI kan vi använda manualer på alla språk och ta bort den eventuella problematiken kring översättningar. AI kan ta fritext och ge strukturerade svar, vilket gör att våra tekniker, oavsett språk, kan förstå varandras anteckningar. Dessutom kan vi kombinera detta med metoder för en “lean” problemlösning, samt maskindata, och till exempel använda en chatbot som gränssnitt där våra tekniker kan få hjälp, oavsett vilket språk de använder, förklarar Magnus Wahlgård.

Det råder ingen brist på den varan i SKF:s arkiv eftersom företaget sparat mycket produktionsdata, berättar Ylva Hammargren.

– Vi har en enorm databas att utgå ifrån och AI-verktyget hjälper oss att hitta rätt åtgärd. Det sparar enorma resurser i både tid och pengar, säger hon.

“Våga testa för att lyckas”

Men vad är hemligheten bakom en lyckad integrering av ny teknik? Frågar du Ylva Hammargren och Magnus Wahlgård är de rörande överens: Våga testa processer och tekniklösningar i fysiska miljöer. Var inkluderande och skapa förutsättningar att samverka, eftersom det hjälper till att konkretisera tekniken och dess fördelar. Något som är särskilt viktigt för mindre företag som kan ha svårt att se hur de ska börja med AI. Och våga investera i kärnverksamheten. 

– För att verkligen dra nytta av nya teknologier måste du, på ett säkert sätt, våga experimentera i kärnverksamheten och inte bara göra småskaliga proof of concepts i periferin. Utmaningen ligger i att skala upp dessa projekt, integrera dem i verksamheten och överkomma initiala kostnader. Det är först när AI-modeller implementeras brett över en större mängd maskiner som du börjar se verkliga besparingar och effektiviseringar, säger Magnus Wahlgård.

– Det är viktigt att skapa ett innovativt landskap där medarbetare får testa olika lösningar och dra slutsatser om vad som ger bäst återbäring. Genom att ha många olika tester på gång kan vi upptäcka de mest effektiva och lönsamma tillämpningarna, och ge medarbetarna friheten att vara innovativa, avslutar Ylva Hammargren.

Utforska hur SKF minskar friktionen med framtidens teknik.