KARRIÄR

Drygt 13 procent av alla medarbetare var korttidssjukskrivna vid något tillfälle i september. Arkivbild.

Chefer friskare än sin personal – åtminstone på pappret

Chefer var friskare än sina medarbetare i september, visar en ny undersökning från företaget Falck. Åtminstone på pappret – för bakom siffrorna döljer sig en annan förklaring.

Publicerad

Förkylningar, influensa, magsjuka eller huvudvärk.

På hösten brukar sjukanmälningarna vanligtvis skjuta i höjden. Men den här gången har sjuktalen hittills varit relativt låga. Däremot syns stora skillnader när det gäller chefer och medarbetare.

Drygt 13 procent av medarbetarna var korttidssjukskrivna vid något tillfälle i september.

För chefer var motsvarande siffra 4 procent.

– Eftersom skillnaden var så stor ville vi undersöka detta. Så vi ställde fördjupande frågor till chefer, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Falck.

Svårt att koppla bort

Då framkom att chefer i hög utsträckning helt enkelt inte sjukanmäler sig utan i stället jobbar hemifrån.

– Vi kan se att över 50 procent av cheferna uppger att de är tillgängliga och arbetar även om de är sjuka, säger Allinger.

Hon pekar på en digital värld där möjligheterna till ett flexibelt arbetsliv har ökat. Samtidigt kan det vara svårt att koppla bort jobbet – trots att arbetsdagen egentligen har tagit slut.

Inte minst för chefer som vanligtvis har förtroendearbetstid.

– Vi vet sedan tidigare att chefer i dag upplever en hög arbetsbelastning med krav både uppifrån och nedifrån. Och att det finns en press på att alltid vara nåbara.

”Måste diskutera gränsdragningar”

Enligt Allinger har många chefer bristande stödstrukturer i arbetslivet. Tidigare undersökningar visar dessutom att chefer är mer stressade och dricker mer alkohol än medarbetare.

Signaler som behöver tas på allvar.

– Chefers arbetsmiljö förbises ofta. Men arbetslivet är långt och ska vi orka måste vi diskutera gränsdragningar och förväntningar. Det behöver vi göra oavsett om det gäller chefer eller medarbetare, säger Lena-Karin Allinger.

FAKTA

Om undersökningen

Statistiken kommer från Falck Sjuk & Frisk och omfattar 148 000 anställda på 420 olika företag runtom i landet. Av dessa är cirka 12 000 chefer, varav 100 fått fördjupande frågor om sin sjukfrånvaro.

De fem vanligaste frånvaroorsakerna den senaste månaden är förkylningsbesvär, vård av barn, huvudvärk/yrsel, influensabesvär och magsjukebesvär.

Källa: Falck.