ingenjörens val

Att arbeta med omställningen till en ”grön” plattform attraherar ingenjörer, tror AB Volvos teknikchef Lars Stenqvist.

Stora ingenjörsundersökningen: Nytta för samhället är viktigare än hög lön

Ingenjörens val. Att få göra nytta för samhället är en av ingenjörernas viktigaste motiv i valet av arbetsgivare. Viktigare än lön, status och kolleger.

Enligt Ny Tekniks stora ingenjörsundersökning Ingenjörens val pekar 26 procent av ingenjörerna ut samhällsnytta som en viktig parameter när de bedömer arbetsgivare. 

AB Volvos teknikchef Lars Stenqvist är inte förvånad. 

– Jag brukar säga att vi ska gå från en brun till en grön plattform, det tror jag är attraktivt för många ingenjörer, säger Lars Stenqvist. 

Pontus Cerin, teknologie doktor, lektor vid Linköpings universitet och partner på hållbarhetskonsultföretaget Forever Sustainable, är bekant med frågan. 

– Engagemanget för samhället har ökat. Jag möter en genuin känsla hos många ingenjörskolleger att man vill ge ett positivt bidrag till vårt samhälle. 

Ingenjörer intresserade av hållbarhetsfrågor

Pontus Cerin har länge utbildat unga teknologer i miljö- och hållbarhetsfrågor och märker att intresset är på uppgång. 

– Antalet som väljer högre kurser med miljö- och energiinriktning har ökat mycket under senare tid. Utbudet av kurser växer inom miljöekonomi, livscykelanalyser, industriell ekologi, cirkulär ekonomi och miljöanpassad produktutveckling. Examensarbeten inom miljö och hållbarhet ökar kraftigt. 

Man i glasögon och mönstrad skjorta
Lars Stenqvist, teknikchef på AB Volvo.
Man i glasögon och ljusblå kortärmad skjorta.
Pontus Cerin.

Hållbarhetsdimensionen har slagit igenom i många yrkesroller, men det ingenjörer som går längst fram. Inte minst genom att de leder industrins gröna omställning och utvecklar framtidens fossilfria maskiner, material och processer.

En bidragande orsak till det ökade intresset är det hårda tryck som EU ställer på omställning mot en klimatneutral ekonomi, vilket ökar kraven på ändrade teknikval och produktutbud i många industrier, säger Pontus Cerin. 

Enligt Pontus Cerin spelar ingenjörerna även en nyckelroll när spelreglerna för framtiden bestäms. Genom att agera proaktivt mot lagstiftare kan den nya teknik ett företags ingenjörer utvecklar ge komparativa fördelar på marknaden. 

– Hållbarhetsstrategi i industrin handlar inte bara att vara först i anpassning utan att förstå ingenjörens och teknikens roll i de dynamiska processer som sätter spelplanen för morgondagens marknad. 

Men att många ingenjörer strävar efter att bidra till samhällsnytta ska inte förväxlas med att de är aktivister. Endast 9 procent pekar ut ”ansvar för miljön eller socialt ansvar” som viktigt i valet av arbetsgivare, enligt Ny Tekniks ingenjörsundersökning. 

Det kan delvis kan förklaras av att hållbarhetsfrågor ibland präglas av polarisering och tvärsäkerhet. 

– Debatten kring hållbarhet har för ofta handlat om att mycket övertygade människor målar upp en domedagsbild. Samtidigt predikas det ofta om oerhörda nyttor för företagen som engagerar sig i hållbarhet. Så enkelt är det inte alltid. Förslagen saknar ofta koppling till incitamentsstrukturer, maktförhållanden eller förståelse för teknologiska möjligheter. Många ingenjörer efterfrågor nog mer nyanserade diskussioner, säger Pontus Cerin.  

fakta

Kursledare hos Ny Teknik Education

Pontus Cerin är en av lärarna på Ny Teknik Educations kurs Certifierad Hållarbetsstrateg som pågår under hösten. Kursen ger en överblick av ämnet och en förmåga att välja de hållbarhetsfrågor som är strategiskt viktigast och som både stärker företagets affärer och bidrar till minskad påverkan på människor och miljö. 

fakta

Sveriges största ingenjörsundersökning

Ingenjörsundersökningen Ingenjörens val har genomförts av Ny Teknik i samarbete med undersökningsföretaget Reflect och med stöd av Sveriges Ingenjörer.

Ingenjörens val är Sveriges största undersökning i sitt slag. 5 889 respondenter har svarat på frågor under fältperioden 3 juli till 19 september 2024.

I genomsnitt har varje respondent lagt 20 minuter på undersökningen. Totalt har de lämnat 60 212 bedömningar.

Syftet med Ingenjörens val är att generera kunskap om ingenjörers syn på jobb, karriär och arbetsgivare. Den mäter särskilt hur attraktiva arbetsgivare är i ingenjörernas ögon.

Undersökningen omfattar totalt 115 arbetsgivare, såväl företag som offentliga organisationer.

Analysmodellen tar hänsyn till både till arbetsgivarnas dragningskraft och till deras allmänna varumärke.

Frågor om undersökningen? Kontakta Linus Persson, ansvarig för Ingenjörens val.