Miriam Swärdh är chef för "People and Culture" på Ikea i Sverige.

Ikea är kvinnliga ingenjörernas favorit: ”Gör skillnad i vardagen”

Ingenjörerna må stå för en mindre andel av Ikeas totala arbetsstyrka. Men i absoluta tal är de en ansenlig skara – och många ingenjörer rankar möbeljätten som en drömarbetsgivare.

Publicerad Senast uppdaterad

Ikea hamnar ofta i topp när olika yrkesgrupper ska ranka attraktiva arbetsplatser. Ny Tekniks undersökning Ingenjörens val är inget undantag. Möbeljätten är landets tredje mest populära arbetsgivare bland de närmare 6 000 ingenjörerna som har svarat i undersökningen. Om man enbart ser till kvinnornas svar toppar företaget listan. 

– Vi kanske inte är en traditionell och välkänd arbetsgivare för ingenjörer, så det gör oss extra glada att få ett sådant här omnämnande, säger Miriam Swärdh, chef för Ikeas svenska avdelning för ”People and Culture”, ett begrepp som bland annat inkluderar rekrytering, kompetensutveckling, ledarskap och arbetsmiljö. 

Någon exakt siffra på hur många ingenjörer Ikea har bland sina anställda i Sverige i dagsläget kan hon inte ge. Men det rör sig om närmare 1 000 personer om man räknar med it-verksamheten men inte inkluderar de ingenjörer som jobbar på varuhusen.

Ikeaingenjörerna är verksamma inom alla möjliga områden. Här är några exempel: produktutveckling, materialutveckling, konstruktion, förpackningar, kvalitet, processutveckling, produkttester, systemutveckling, digital arkitektur. 

– Och det tillkommer säkert fler och fler teknikområden, så vi kommer att ha ett stort behov av ingenjörer även framöver, säger Miriam Swärdh. 

”Livet hemma” och hållbarhet

Samhällsnytta är en av de viktigaste parametrarna för ingenjörerna i undersökningen. För Ikeas ingenjörer tror Miriam Swärdh att det bland annat kan handla om att praktiskt få arbeta med att skapa lösningar för ”livet hemma”, som företaget kallar området. 

– I många av de här rollerna kan du verkligen påverka och göra skillnad i vardagen för väldigt många människor på en global skala, säger hon. 

En annan samhällsnyttig aspekt rör hållbarhetsfrågorna. Ikea arbetar mot att enbart använda förnybara eller återvunna material i sina produkter. Det målet är mer eller mindre lätt att uppnå för olika typer av material, och ingenjörerna spelar en nyckelroll i arbetet

Miriam Swärdh påpekar att det inte är ovanligt att möbelkoncernens anställda – även ingenjörerna – en gång i tiden har startat sina karriärer med att sommarjobba eller helgjobba på något av Ikeas varuhus. Och många av medarbetarna stannar kvar länge i koncernen.

– Vi är ett stort företag, inte bara när det gäller antalet länder och antalet anställda, utan också genom att vi har väldigt många olika arbetsområden. Det innebär att du hela tiden kan utvecklas och bredda din kunskap inom nya områden. Något som också är typiskt för Ikea är att man tydligt får ta mycket ansvar, och det gör att man stimuleras och blir motiverad, säger hon. 

Lönen tillhör inte ingenjörernas viktigaste drivkrafter, av undersökningen att döma. Är du förvånad? 

– Både ja och nej. En tendens vi har sett på senare år är att lönerna har blivit lite viktigare på grund av det tuffa ekonomiska läget i samhället, som har gjort att plånböckerna har blivit lite tunnare. Men jag kan även tycka att det är positivt att det är många andra faktorer som är viktiga när man söker sin framtida roll, säger Miriam Swärdh.