INNOVATION

Nobelpristagare i kemi avslöjades i förtid – av misstag

Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

Årets mottagare av Nobelpriset i kemi ska tillkännages i dag, onsdag, mitt på dagen. Men redan tidigt på morgonen skickade Kungliga vetenskapsakademien, KVA, ut ett pressmeddelande med vilka som skulle få priset.

Publicerad Senast uppdaterad

Pressmeddelandet skickades ut kl 07.31, vilket är mer än fyra timmar innan priset är tänkt att tillkännages från KVA.

fakta

Nobelpriset i kemi 2023

Moungi Bawendi är professor vid Massachusetts Institute of Technology, MIT.  Bawendi föddes i Paris och växte upp i Frankrike, Tunisien och USA. Efter sin doktorsavhandling var han verksam som forskare vid Bell Laboratories under Louis Brus. Bawendi anslöt sig till MIT år 1990 och blev professor år 1996.

Louis Brus är professor emeritus vid Columbia University.  Brus började sin vetenskapliga karriär med ett stipendium från US Navy, där han studerade vid Rice och Columbia University. År 1972 blev han anställd av AT&T Bell Labs, där han tillbringade 23 år och ägnade mycket av sin tid åt att studera nanokristaller.

Alexei Ekimov arbetar för Nanocrystals Technology Inc. Han föddes i Sovjetunionen och studerade vid Ioffe Physical-Technical Institute. Senare arbetade han vid Vavilov State Optical Institute innan han flyttade till USA. 1999 utsågs han till forskningschef vid Nanocrystals Technology Inc.

Källa: Reuters

Enligt pressmeddelandet går kemipriset 2023 till Moungi Bawendi, MIT, USA, Louis Brus, Columbia University, USA, och Alexei Ekimov, Nanocrystals Technology Inc, USA. De ska få priset, enligt mejlet, ”för upptäckt och syntes av kvantprickar”.

Kvantprickar är nanoteknikens minsta komponenter. De ”sprider numera sitt ljus från teveskärmar och led-lampor. De kan också guida kirurger när de ska avlägsna tumörvävnad från kroppen, bland mycket annat” står det i pressmeddelandet.

Vetenskapsakademien: Finns inget beslut än

KVA har planerat att, traditionsenligt, berätta om pristagarna vid en pressträff kl 11.45 på dagen. Under förmiddagen håller KVA sitt sammanträde där det slutgiltiga beslutet om mottagarna av Nobelpriset tas. Före tillkännagivandet kontaktar KVA också pristagarna.

– Det viktigaste att veta nu är att mötet inte har hållits än, så det finns inget beslut, säger Eva Nevelius, pressansvarig vid KVA, till Ny Teknik.

Skickades pressmeddelandet ut av misstag?

– Jag kan inte kommentera det. Vi vet inte vad som har hänt, säger Eva Nevelius.

Heiner Linke, expert vid Nobelkommittén för kemi, säger till DN:

– Vi ska ha möte nu på förmiddagen och sedan ringer man upp pristagarna, det är i den ordningen det här ska ske. Vi brukar vara väldigt bra på att hålla pristagarnas namn hemliga, säger Heiner Linke.

"Vi har några kandidater"

Även Xiaodong Zou, akademiledamot vid Nobelkommittén för kemi och professor i strukturkemi, säger att det rör sig om ett misstag och betonar att beslutet om pristagare ännu inte är fattat.

Den dörr med texten 'Endast ledamöter'.
Ledamöterna samlas för beslut om årets Nobelpristagare i kemi.

– Vi har några kandidater som vi ska lägga fram i dag. Vi har möte under morgonen, säger hon till Expressen.

Stämningen hos Kungliga Vetenskapsakademien under förmiddagen är lugn men möjligen något livligare än vanligt, rapporterar Ny Tekniks reporter som är på plats. Ledamöterna anländer i strid ström och slussas in i Beijersalen, där endast ledamöter tillåts. 

Där börjar beslutsmötet 9.30, där det formella beslutet om årets Nobelpristagare ska klubbas. Totalt är det 475 personer, svenska ledamöter och utländska ledamöter bosatta i Sverige, som har rösträtt. Men det är bara de som dyker upp på mötet som får lägga sin röst.

Tillkännagivandet: Namnen stämde

På pressträffen kl 11.45 tillkännagavs pristagarna, vilket var samma tre forskare som pekades ut i pressmeddelandet.

Hur gick det till, fick akademiens ständige sekreterare Hans Ellegren fråga om under pressträffen.

– Det var verkligen beklagligt. Det skedde av okända skäl. Vi har varit väldigt aktiva nu under morgonen för att försöka ta reda på vad som hände, men vet inte än, sa Hans Ellegren.

– Det viktiga är att det här inte har påverkat processen. Att utse pristagare är en lång process. Beslutet tas inte förrän hela akademien har sammanträtt, och den möttes i dag på morgonen.

Tidigare ständige sekreteraren: Måste utredas

Göran K Hansson var Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare mellan åren 2015-2021. Han kallar dagens fadäs olycklig.

– Det är en viktig princip att pristagarna ska få veta det först, och sedan ska alla få veta det samtidigt. Det finns ett förnuft och en rättvisa i det, säger han.

– Men i elektroniska tider kan läckorna uppstå på annat sätt än på papprets tid. Båda har sina problem. Vad det handlar om den här gången vet vi inte, det måste man utreda så snart priset tillkännagetts.

Enligt Göran K Hansson tas alltid det slutgiltiga beslutet vid sammanträdet 9.30 samma dag som tillkännagivandet. Sekretessen under hela processen ska hanteras med största försiktighet.

Trots det är det inte första gången en pristagare läckt ut på förhand.

2010 avslöjade Svenska Dagbladet att Nobelpriset i medicin det året skulle gå till britten Robert Edwards, som låg bakom tekniken med provrörsbefruktning.

Nyheten blev förstasida samma dag som tillkännagivandet. Vid den tiden var Göran K Hansson sekreterare i Karolinska Institutets Nobelkommitté och hade ansvaret att meddela vinnaren.

– Då hade vi haft ett inbrott några månader innan i Nobelkommittéordförandens bil och det hade stulit utredningsmaterial, så vi tror att det hade ett samband med det, säger Göran K Hansson.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.