ENERGI

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under torsdagens interpellationsdebatt i Sveriges riksdag.

Ebba Busch: Senaste prognosen tyder på lägre elpriser i vinter

Energiminister Ebba Busch (KD) säger att prognosen pekar på lägre elpriser i vinter – trots den nya modellen för elöverföring.
– Det är väldigt positivt, säger hon.

Publicerad Senast uppdaterad

Den nya modellen – så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning – är tänkt att göra elöverföringen smartare. Den 29 oktober ska den införas i Norden.

Men modellen, som ska göra elmarknaderna inom EU mer samspelta, har kritiserats av såväl experter, producenter och förbrukare.

Svenska kraftnäts egen testkörning har visat att Sverige som land kommer ut som förlorare med högre elpriser med den nya modellen.

Kan inte ignorera

Ebba Busch, energi- och näringsminister, förstår folks oro kring att få en hög elräkning i vinter men vill stilla oron.

– Det är väldigt positivt att den senaste prognosen tyder på att elräkningen kommer att vara lägre i vinter, jämfört med tidigare.

För alla elområden?

– Ja. Det här är ju en EU-lag som beslutades om under den rödgröna regeringen. Och vi kan inte strunta i att införa den, det sker samtidigt med alla nordiska länder.

Den nya modellen motsvarar 40–50 miljarder kronor i investeringar i mer elnät, enligt Busch.

– Det är också viktigt för hushållen.

Bråka i Bryssel

Men hade man kunnat vänta till i vår, nu under vintern kan elpriserna gå upp?

– Det är också under vintern vi har störst behov av att överföra och hålla balans i systemet. Det är myndighetens bedömning att det behöver ske nu, det behöver ske samfällt med de andra nordiska länderna.

Svenska kraftnät kommer att få ett nytt uppdrag om att utvärdera effekterna och om elöverföringsmodellen inte faller väl ut kommer Ebba Busch att bråka i Bryssel, säger hon.

– Då kommer vi ju att föra ett himla liv inom EU och trycka på för en annan modell i sådana fall, säger hon.

– För vi står på hushållens sida, inte på EU-lagstiftningens sida.

Socialdemokraterna tycker å sin sida att regeringen borde pausa den nya modellen tills den är helt utvärderad.

– Man borde pausa för att göra en bredare analys än den som är gjord. För Sveriges del ser det här ut att inte vara bra, säger Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för S, och oroas för just högre elpriser.