ENERGI

En rendering av Hermes-anläggningen i Tennesse som blir företagets första testversion.

Google satsar på kärnkraft – avtal med Kairos Power om smältsaltreaktorer

Google har tecknat ett avtal med amerikanska startupen Kairos Power för att få el från små kärnkraftsreaktorer. Syftet är att säkra bolagets tillgång på el för den elslukande fortsatta utvecklingen av artificiell intelligens.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi tror att energi från kärnkraft har en avgörande roll att spela för att stödja vår rena tillväxt och hjälpa till att leverera framsteg inom AI, säger Michael Terrell, chef för energi och klimat på Google, i ett uttalande.

Inga detaljer avslöjas om hur mycket avtalet är värt.

Avtalet innebär att Kairos ska utveckla SMR:er, små reaktorer som har en modulär design för serietillverkning, för Googles räkning. Den första ska vara färdigt att tas i drift senast 2030, enligt de båda företagen. Ytterligare reaktorer väntas tas i drift till och med 2035, och sammanlagt ha en effekt om 500 MW.

Kairos Power utvecklar smältsaltreaktorer där fluoridsalt används som kylmedel i stället för vatten. Nyligen inleddes byggandet av en första testversion i Tennesse, vilket Ny Teknik har rapporterat om. Den ska ha en termisk effekt om 35 MW och enbart producera värme, inte el.

Microsoft satsar på återstart av kärnkraftverk

För snart en månad sedan meddelade teknik- och ai-jätten Microsoft att de ingått ett avtal med Constellation Energy, som äger det nedlagda kärnkraftverket Three Mile Island i Pennsylvania, USA. Planen är verket ska tas i bruk igen och att Microsoft ska få den el som produceras.

En av reaktorerna på Three Mile Island-verket har varit nedstängt permanent efter en partiell härdsmälta 1979, det värsta haveriet i amerikansk kärnkraftshistoria hittills. Den andra reaktorn stängdes 2019 av ekonomiska skäl.