ENERGI

En gul vågkraftsboj.
Vågkraftssystemet från Corpower Ocean består av en boj vid vattenytan och en drivlina under vattnet.

Efter tuffa testerna – miljonregn över Corpower

Det svenska vågkraftsföretaget Corpower Ocean har fått ihop 32 miljoner euro i en investeringsrunda. Pengarna ska användas till att rulla ut tekniken på marknaden.

Publicerad Senast uppdaterad

Ett fullskaligt vågkraftssystem från Corpower testades under fjolåret utanför Portugals kust. Där stod det pall för fyra stormar.

Nu har 32 miljoner euro, alltså drygt 360 miljoner kronor, säkrats i en investeringsrunda. Investeringarna görs enligt Corpower efter att tekniken har visat sig klara de största Atlantstormarna plus att den har bevisat att den kan producera el effektivt under normala förhållanden.

En stor gulblå boj ligger intill kajen i Portugal.
Corpower Oceans vågkraftsboj när den låg vid kaj i Portugal.

Bland bolagen som investerar i Corpower finns SEB:s riskkapitalsatsning SEB Greentech och det EU-finansierade investeringsbolaget EIT Innoenergy samt riskkapitalfonden Nordic Ninja VC, som backas av flera jättebolag från Japan.

Corpowers mål är att vågkraftstekniken ska rullas ut på marknaden och bli ”bankable”, det vill säga att det blir möjligt att låna pengar för att bygga sådana vågkraftverk. Företaget hoppas bli först med att få ett vågkraftverk typcertifierat så att masstillverkning ska bli möjlig.

Den svenska vågkraftstekniken är aktuell i projekt på flera platser i Atlanten, bland annat Skottland, Irland, Portugal och Norge, skriver företaget i ett pressmeddelande.