ENERGI

Energi- och näringsminister Ebba Busch på väg in till tisdagens EU-möte i Luxemburg.

Busch: ”Stenhård oschysst konkurrens från Kina”

Sverige behöver vara mer öppet för statsstöd och gemensamma insatser i EU för att kunna värna svenska företagsintressen, konstaterar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Publicerad Senast uppdaterad

Men hon säger fortsatt nej till akuta pengar till Northvolt.

När EU-ländernas energiministrar samlades i Luxemburg på tisdagen diskuterades den rapport som Italiens förre premiärminister Mario Draghi gjort om konkurrenskraften i EU. Enligt Draghi behövs enorma investeringar, såväl privata som offentliga, för att inte EU ska hamna ännu mer efter konkurrenter som Kina och USA.

Även om Sverige traditionellt är skeptiskt till exempelvis stora statsstöd konstaterar Busch att den globala konkurrensen gör att Sverige behöver "passa sig för att delta i en tävling om att vara de mest renläriga marknadsliberalerna".

”Lite smartare”

– Det är inte en jämn spelplan globalt. Vi har stenhård oschysst konkurrens från Kina och från våra vänner i USA. I det här geopolitiska läget behöver vi då bestämma: ska vi låta all civil infrastruktur hamna i händerna på främmande makt? säger Busch i Luxemburg.

– Här behöver vi hitta ett annat sätt att navigera framåt på, som fortfarande är frugalt och fortfarande håller tillbaka statsstödsfrågan. Men att Sverige sätter sig vid sidan av och bara säger nej kommer inte att gynna svenska intressen. Vi behöver vara lite smartare än så, säger Busch.

Inget till Northvolt

Hon hoppas på minskad byråkrati och snabbare tillståndsprocesser för att på lång sikt hjälpa exempelvis det krisdrabbade Northvolt. Hon är också öppen för att just batteriproduktion kan vara en sektor som är så strategiskt viktig att den behöver stöttas i EU.

Fast något kortsiktigt svenskt stöd blir det inte.

– Det vore oansvarigt mot de svenska skattebetalarna, säger Busch i Luxemburg.