Karriär

Samhällsansvar ger fler kvinnor till fordonsbranschen

Sara Hermansson, Scania, var en av talarna på årets Women in Tech. Foto: Ada Fredelius

Framtidens transporter kommer att kräva en bredd av lösningar för att ersätta fossila bränslen. Detsamma gäller för företagen bakom, de behöver personer med olika erfarenheter och kompetenser. Det säger Sara Hermansson, chef inom hybrid- och elektrifierade drivlinor på Scania.

Publicerad

Den åttonde mars arrangeras konferensen Women In Tech för fjärde året, på Folkets Hus i Stockholm. Sara Hermansson talar på temat framtid - både för fordonen själva och för fordonsbranschen.

– Det finns ingen ”silver bullet”, ingen enda lösning för alla transporter. Det kommer inte vara möjligt att köra alla fordon på batterier, det kommer att behövas tillskott av bränsle eller annan energi under körning. Framtiden är elektrifierad och diversifierad, säger hon till den fullsatta salen.

Samma sak gäller för de som arbetar med fordonen, människor med olika erfarenheter och kunskaper behövs för att kunna komma fram till rätt lösningar, menar hon.

– Jag behöver olika personer i min grupp: Unga och gamla; män och kvinnor; de superkreativa och de superorganiserade, säger hon till Ny Teknik.

Dock har fordonsbranschen traditionellt mest lockat manliga ingenjörer. Hur ska företag som Scania locka till sig en bredare grupp av arbetssökande?

– Vi måste förklara vår samhällsroll. Om jag generaliserar brinner kvinnliga ingenjörer mycket för att förändra samhället och göra skillnad, säger Sara Hermansson.

När företagens marknadsföring riktar in sig mer på hållbarhet och samhällsansvar, i stället för snabba bilar, kan de verka tilltalande för fler, menar Sara Hermansson och tar ett exempel från när hon besökte teknikfestivalen Tekla, som riktar sig till unga tjejer.

– På Tekla-festivalen sa jag: ”Jag jobbar med Tesla-teknik fast för bussar”, då fattade de. Man släpper det här med: ”Jag gillar moppar”.

Ett knep som Sara Hermansson haft nytta av i sin karriär är en mental ”karriär-bror”, en tankemodell för att fundera på hur en man i samma situation agerat eller blivit behandlad.

– När någon behandlar mig annorlunda: avbryter mig på möten, eller frågar om jag har teknikintresse på anställningsintervjun plockar jag fram honom.

– Men jag har också haft nytta av honom för mig själv, som att våga söka jobb där jag inte uppfyller alla kvalifikationer, eller att inte vänta på att bli tillfrågad, utan gå till chefen och säga till om jag vill vara med på ett visst kundmöte.

Från scenen tackar Sara Hermansson sin karriär-bror, som fick henne att våga söka jobbet som lett fram till den position hon har i dag.