Karriär

Gunnar Malm, Trafikverket: ”Vi bygger förebilder”

Gunnar Malm, avgående generaldirektör på Trafikverket. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ny Teknik ställde sex frågor till högste chefen för sex av Sveriges största ingenjörsarbetsgivare.

Publicerad

1. På vilket sätt jobbar ni aktivt med att rekrytera fler kvinnliga ingenjörer?

2. Vad blir bättre med fler kvinnliga ingenjörer?

3. Hur stor andel kvinnliga ingenjörer har företaget i dag?

4. Vad har ni som mål?

5. Var sitter motståndet?

6. Hur ska industrin locka fler unga kvinnor till att bli ingenjörer?

Gunnar Malm, avgående generaldirektör på Trafikverket :

Andel kvinnor i styrelse: 7/13. Andel kvinnor i ledningsgrupp: 7/13.

1. Det är inte främst i rekryteringsstadiet vi jobbar mot kvinnliga ingenjörer utan snarare stadierna innan att få fler kvinnor att välja att studera till ingenjör. Vi vill attrahera fler kvinnor genom att välja kvinnliga representanter som träffar studenter och presumtiva medarbetare och vi jobbar med flertalet branschsamarbeten i grundskolan för att öka antalet som söker till natur-/tekniska gymnasieutbildningar. Vi satsar på kvinnliga förebilder och intervjupersoner internt och externt, vi har haft ett kvinnligt ledarskapsprogram och vi har ett systematiskt tillvägagångssätt i rekrytering, chefstillsättning etc.

2. Som alltid med mångfald blir perspektiven och lösningarna fler och annorlunda, både behov och lösningar är anpassade till fler målgrupper när det är personer med olika bakgrund som analyserar och diskuterar. I vår roll som samhällsutvecklare och myndighet måste vi se till allas olikheter och behov och därför är det av största vikt att ha flertalet perspektiv.

3. Gällande befattningar som kräver ingenjörsbakgrund har Trafikverket 36 procent kvinnor totalt.

På Trafikverket mäter vi mer andel kvinnliga anställda och kvinnliga chefer och att de ska vara representativa gentemot varandra, där fördelningen är 37 procent (anställda) och 38 procent (chefer). Andelen kvinnliga ingenjörer är ca 36 % i kärnverksamheten idag.

4. Vi har inget specifikt mål för kvinnliga ingenjörer, vi har ett mål om kvinnliga anställda och kvinnliga chefer som ska vara representativ. Målet är 40/60 gällande både anställda och chefsleden där vi ligger nästan i fas idag.

5. Något direkt motstånd upplever vi inte i dagsläget, vi är attraktivare för kvinnliga ingenjörer än flera av våra konkurrenter om arbetskraften. Vi tror att både det aktiva arbete vi gör för att attrahera fler kvinnor och verksamhetens natur lockar fler kvinnor till oss som myndighet.

6. Det är den framtida ingenjörsbristen som oroar oss överlag, att locka fler att välja rätt utbildning redan i ett tidigt skede, där det är en av de viktiga parametrarna att locka fler kvinnor. Det gäller att börja i tid med insatser redan i grundskolan, både för att visa bredden av möjligheter inom ingenjörsyrket och för att visa bra förebilder, där bilden av den äldre manlige ingenjören börjar luckras upp.

Det krävs samarbete över företagsgränserna, tydliga kopplingar till högskolorna och universiteten och bra samarbeten gällande praktikplatser och studiebesök för att prova på olika yrken.