INNOVATION

Motstånd inom EU mot odlat kött: ”Hot mot gårdsbaserade metoder”

En forskare på proteinkemilabbet vid företaget Eat Just i amerikanska Kalifornien, som arbetar med att ta fram odlat kyckingkött. Arkivbild.

Världen över investeras miljarder i odlat kött. Även EU är intresserat, trots att flera medlemsländer ser labbköttet som ett hot mot bönderna.

Publicerad Senast uppdaterad

Är bilden av betande kor i hagar snart ett minne blott? Inom EU finns ett motstånd mot labbodlat kött. Köttet, som bygger på att storskaligt odla muskelceller, är en fara för "ryggraden i glesbygdsekonomin", alltså bönderna, skriver Österrikes, Frankrikes och Italiens delegationer till EU-rådet och får stöd av tio andra medlemsländer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här