FORDON

Amerikanska Teslas anläggning i Huddinge. Strejken har pågått i ett år.

Teslas agerande i konflikten unikt: ”Tillbaka till 30-talet”

Teslas agerande i striden mot IF Metall är unikt på svensk arbetsmarknad.
– Den här typen av organiserat strejkbryteri har inte funnits i Sverige sedan 1930-talet, säger strejkexperten Christer Thörnqvist.

Publicerad Senast uppdaterad

Teslas inställning i konflikten står fast.

”Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”, skriver bolaget i en kommentar till TT.

Rationellt i USA

Enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde, är den inställningen rationell – på en amerikansk arbetsmarknad.

– Där är det upp till arbetsgivaren att bestämma om man vill ha kollektivavtal eller inte. Arbetsgivaren köper in arbetskraft från anställda. Det är "take it or leave it" som gäller. Men den inställningen har vi ju inte i Sverige, eller i Nord- och Centraleuropa, åtminstone inte fram till nu, säger han.

Christer Thörnqvist menar att Teslas agerande i konflikten helt åsidosätter de spelregler som har gällt på svensk arbetsmarknad sedan det så kallade Saltsjöbadsavtalet 1938. Det är inte bara kollektivavtal för Teslas anställda, utan hela den "svenska modellen" som står på spel.

– Det finns tendenser till att andra börjar apa efter, vilket gör att det här riskerar att få spridningseffekter och långtgående konsekvenser för arbetstagares rättigheter på den svenska arbetsmarknaden, säger Christer Thörnqvist.

”Låsta positioner”

Ser du något slut på konflikten?

– Det är fruktansvärt låsta positioner och så kommer det att förbli. Båda parterna har ju hur mycket pengar som helst och kan hålla på i evigheter.