PODCAST

Ett år med Teslastrejken: Vem är David och vem är Goliat i konflikten?

Det är den längsta konflikten på svensk arbetsmarknad i modern tid. I ett nytt avsnitt av podden Allt du behöver veta om ny teknik reder vi ut allt om Teslastrejken.

Publicerad Senast uppdaterad

I Austin, Texas den 13 juni i år tog Teslas aktieägare beslut om ett ersättningsprogram som ger vd:n Elon Musk 56 miljarder dollar. Inte lika uppmärksammat globalt var ett annat beslut: att rösta ned förslaget som kom från flera nordiska aktieägare om att stärka det fackliga inflytandet på företaget. 

Den svenska Teslastrejken har hållit på i ett år och är den längsta konflikten på svensk arbetsmarknad i modern tid men än så länge verkar Tesla inte rubbas – varken i Austin eller i Sverige.

Den 17 oktober 2023 varslade IF Metall om strejk på Teslas tio serviceverkstäder med start 27 oktober. Det blev startskottet på konfliktåtgärderna. 

Mattias Lahti Davidsson.

Mattias Lahti Davidsson är reporter på Lag & Avtal och följer konflikten som journalist. Det är flera saker som utmärker konflikten, berättar han i ett avsnitt av Ny Tekniks podd Allt du behöver veta om ny teknik.

– Läget nu är att konflikten pågår och att den har ökat. Jag har pratat med medlaren Kurt Eriksson som det statliga medlingsinstitutet har utsett och han säger att läget är väldigt låst. Det som har tillkommit under året är en mängd sympativarsel från en lång rad andra svenska fack, så det bedrivs blockader från andra fackförbund mot verksamheter som Tesla kan vara i behov av här i Sverige, säger Mattias Lahti Davidsson i avsnittet.

Vad är det mest speciella med konflikten jämfört med andra i konflikter på arbetsmarknaden i Sverige?

–  Det handlar om ett utländskt företag där man har en annan syn på arbetsmarknadsrelationer, där man på sätt och vis har en annan ideologi, och där ledningen inte finns i Sverige. En annan sak som möjligen kan göra konflikten speciell är användandet av strejkbrytare på organiserad nivå. Tesla har utstationerat verkstadsarbetare från andra länder i EU för att arbeta i stället för de strejkande IF Metall-arbetarna. Strejkbryteri är något vi sett väldigt lite av i Sverige i modern tid. Det är det här som gör att de svenska facken har mobiliserat ganska kraftigt och kommit till sympatiundsättning. De ser det som att det är Tesla som har trappat upp strejken, säger Mattias Lahti Davidsson.

Felix Björklund.

Med i avsnittet är också Ny Tekniks elbilsreporter Felix Björklund, som följer Teslas elbilsutveckling. Konflikten har inte lett till att försäljningen i Sverige har sjunkit.

– Model Y var mest sålda modell igen i september och sett till helåret har man en marknadsandel om runt 8 procent och är det tredje största märket i Sverige. Det erbjudande Tesla har är så pass attraktivt att andra har svårt att matcha det och det här faller många konsumenter på läppen, säger Felix Björklund.

Hur länge kommer Teslaägare att stå ut med strejken?

– De kan nog stå ut ganska länge. Bilen är inte en vara man byter ut varje år. Och den produkt Tesla har satt på marknaden är i många avseenden bättre än andras. Ju längre tiden går desto enklare blir det att bortse från strejken kan ägare tycka. Då kan det finnas andra saker som stör en bilägare, som vad Elon Musk uttrycker i sin egen person på X, till exempel, säger Felix Björklund.

fakta

Så följer du podden Allt du behöver veta om ny teknik

Lyssna och prenumerera genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcast

Pocket Casts

Podbean

Podcast Addict