De som gillar bilhistoria känner nog till franska Alpine. Nischmärket byggde sportiga bilar från 50- fram till 90-talet.
Renault har återupplivat det hela och utöver att man döpt om sitt Formel 1-stall till Alpine – erbjuds även en modern sportbil under märkets fana.
Nu har de visat upp A290β som alltså är det första elbilskapitlet i märkets modellbok. Och det rör sig om en liten tresitsig historia som Alpine själva beskriver som en b-segments sportbil.
Storleksmässigt handlar det om en bil på strax över fyra meter, vilket då gör den något mindre än dagens VW Polo.
Alpine
Alpine
Alpine
Felix Björklund
Dubbla elmotorer – men ovanlig uppställning
Tekniskt är den intressant då den parar två stycken elmotorer – på framaxeln. I samtiden är det ett unikum då det vanliga vid dubbelmotoriga montage att man kör en per axel. I de fall där motorer ska samsas på en axel har det skett bak (Audi E-tron S, Polestar 1, MG Marvel R).
Annons
Men dessvärre är det här bara en del av konceptklädseln. På den direkta frågan från Ny Teknik om man kommer ha kvar uppställningen till produktion – är Alpine-representanter tydliga med att det inte är aktuellt.
Varför man valt att ha motorer fram, snarare än bak vilket brukar vara vanligt i mer körinriktade bilar är svaret: praktikalitet. A290 i produktionsskrud ska vara en ”stadsracer” folk har i vardagen – och då krävs det packutrymmen. Med motor bak hävdar Alpine att man skulle fått tulla på detta för mycket.
Ett problem med att ha elmotorer med lite mer kräm i på framaxeln – är att det för det första är svårt att ta tillvara på all effekt och vridmoment. Därtill är det en balansgång i hur man tyglar detta för att undvika så kallad vridmomentsryckningar i ratten.
Alpine-ingenjörerna ser lätt stressade ut när frågan ställs, men de menar att de löst detta med smart motorstyrning. Ny Tekniks följdfråga, om det inte innebär att man stryper lite av körglädjen är svaret:
– Alpine har ett eget sätt att sätta smak och färg på saker. A110 (märkets sportbil) är inte den mest kraftfulla i sitt segment, men den kan leverera bra upplevelser ändå. Vi har även långa erfarenhet av GTI-bilar med drivning på framhjulen att luta oss mot, säger en chassiingenjör.
Trots ringa storlek har A290, samma brembo-bromsar som storebror A110 samt stötdämpare med så kallat hydrauliskt ”bump stop”. Det senare är en dyrare och mer avancerad lösning där man förhindrar att stötdämpare tar i botten med hjälp av hydraulik istället för enklare gummilösning. Resultatet ska ge bättre komfort trots en i grunden sportigare inställning.
Felix Björklund
Alpine
Alpine
Alpine
Enorma justeringsmöjligheter av ABS
Att det ska vara en bil för körning märks i konceptet. Likt en Formel 1-bil så ska föraren kunna ställa in det mesta via kontroller på ratten. Som exempel har ABS-systemet hela elva inställningspositioner.
Vid presentationen underströk Alpine sina sportiga ambitioner genom att låta de båda Formel 1-förarna Esteban Ocon och Pierre Gastly köra ett par varv med konceptet.
Annons
Formel 1-förarna Esteban Ocon och Pierre Gastly var med vid presentationen av Alpine A290βFelix Björklund
Utöver möjligheten att leka med ABS-inställningarna finns det även ”vanliga” körlägen. Men inte något komfort eller eko-läga. Nej här är det: vått, torrt och ”fullt”. De två förstnämnda är ganska självförklarande där vått innebär att bilen reagerar lite mjukare, fokuserar på grepp och att vara stabil. I det torra läget utlovas mer aggressiv respons, men även att bilen ska prioritera att glida fram. I det sista läget är det fullt ös som gäller och det är först här som hela elmotorns effekts släpps på.
Som nämnt är Alpine A290β en konceptbil, och som sådan lite svår att värdera. Att flera av de unika delarna, som dubbla motorer på framaxeln samt att förarpositionen är central, inte överlever till produktion är en sak – men det var inte mycket konkret info märket hade att dela med sig av.
Dock är den produktionsklara modellen inte långt borta. Redan nästa år kommer den finnas ute i verkligheten.
Skulle inte den här bilen locka kan nämnas att det är den första av en trio elbilar som introduceras kommande år. Efter A290 står den ”GT-crossover” samt ersättaren till sportbilen A110 på tur.