ELBILAR

Här bärgas Teslan efter en olycka kopplat till biltillverkarens autopilot.

Elbilens autopilot skrämde Teslaägaren – hamnade i sjön

Teslaägaren blev rädd för sin egen bil, och valde att köra ned i en sjö. Detta efter en kraftig inbromsning, följt av kraftig acceleration.

Publicerad

Så kallade ”spökbromsningar” är ett återkommande problem för Tesla-ägare. Det vill säga att bilen när den kör med adaptiv farthållare eller autopilot uppfattar ett hinder, som inte finns, och plötsligt bromsar in.

I mitten av oktober inträffade en ovanlig olycka i österrikiska Gmunden kopplad till detta, skriver tyska tidningen Stern. En förare och hans Tesla, som ser ut att vara en Model X, styrde ned i vattnet.

Föraren hävdar att han blev skrämd av hur bilen betedde sig när autopiloten var aktiverad.

Det som ska ha hänt är att bilen spökbromsade, för att sedan kraftigt accelerera. Den kraftiga accelerationen från elbilen skrämde den 45-åriga mannen, som då vred ratten åt höger. Detta ledde till att bilen körde över en smal grön remsa och slutligen hamnade i sjön Traunsee.

Inte samma sak som FSD

Mannen var ensam i bilen. Han kom inte till skada utan kunde simma in till land och därifrån se sin bil sjunka innan räddningstjänsten anlände.

Teslas Autopilot är ett förarassistanssystem för styrning och farthållning, och ska inte förväxlas med Full Self Driving (FSD), som är ett mer avancerat system för självkörning och för närvarande endast tillgängligt i USA.