DEBATT
”Var är alla svenska startups som utvecklar försvarsteknik?”
DEBATT. Det är dags för en bred efterlysning av försvarstekniska startups, skriver Christian Berggren och Solmaz Filiz Karabag, Linköpings universitet.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Som vanligt är det med stort intresse vi läser Ny Tekniks 33-lista om årets startups. Många spännande idéer som förhoppningsvis kommer förverkligas.
Men vi kan inte se ett enda ett nystartat företag inom försvarsteknik! Rysslands aggression mot Ukraina har pågått i ett decennium, med en kraftig uppskalning för två år och nio månader sedan.
Ändå har 33-listan inget prisvärt entreprenörskap kring upptäckt och skydd mot drönare, nya sätt att detektera och neutralisera minor, innovativa appar för telekrigföring med mera.
Det finns uppenbarligen många kreativa ingenjörer i Sverige - men varför överlämna all försvarsteknisk innovation till storföretagen? Saab och BAE Systems utvecklar förvisso avancerade system som också visat sig uppskattade i Ukraina – även om regeringen ännu inte medgivit bruk av Jas 39 Gripen.
Men etablerade företag är sällan lika dynamiska och snabbfotade som entreprenörsdrivna startups. Därför finns mycket mer att göra för att stärka Sveriges försvarsindustriella kapacitet och Ukrainas motståndsförmåga. Nya innovationsföretag i Sverige har dessutom mycket att lära av produktionspartner i Ukraina där man visat sig vara överraskande snabba att gå från prototyp till serietillverkning. Därför ger sådana partnerskap också unika möjligheter att direkt testa och modifiera innovationerna så att de fungerar under fältmässiga förhållanden.
Det borde
alltså vara dags för en bred efterlysning av försvarstekniska startups, gärna
i samarbete mellan Försvarsmakten, Entreprenörskapsforum och Ny Teknik.
Christian
Berggren, professor emeritus i industriell organisation, Linköpings universitet
Solmaz
Filiz Karabag, professor industriell organisation och strategi, Linköpings universitet