Opinion
Trafikverket: Upp till bevis för entreprenörerna
DEBATT. Slankare broar och ny belysningsteknik, klimatpåverkan från byggande och underhåll i infrastrukturen måste minska. Entreprenörerna ska visa att de klarar våra klimatkrav, skriver Stefan Engdahl på Trafikverket.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Från 2015 till 2020 ska vi minska klimatpåverkan från byggande och underhåll i infrastrukturen med 15 procent – genom att ställa klimatkrav på konsulter, leverantörer och entreprenörer. Det innebär en minskning på 150 000 – 300 000 ton koldioxid, lika mycket som 22 000 varv runt jorden med en personbil.
Den första upphandlingen med klimatkrav ligger redan ute. Nu är det upp till bevis för entreprenadbranschen.
Trafikverket måste minska infrastrukturens klimatpåverkan. Det gör vi bland annat genom att:
• Ställa krav på våra konsulter att i planläggningsskedet ta fram förslag på åtgärder som kan minska klimatpåverkan.
• Ställa krav på våra entreprenörer att minska koldioxidutsläppen med i snitt 15 procent. De ska kunna visa vilka effektiviseringar som görs för att nå målet. Redovisningen av klimat- och energieffektivisering gäller material- och energianvändning samt drivmedelsförbrukning för transporter och arbetsmaskiner.
• Ställa krav på våra leverantörer av tekniskt godkänt järnvägsmateriel, t.ex. betongslipers, att de ska leverera material med i snitt 15 procent lägre klimatpåverkan.
• Kraven ställs i alla nya beställningar på investeringsprojekt över 50 miljoner kronor som planeras att öppna för trafik 2020 eller senare, samt på material som kommer användas i dessa.
Trafikverkets vision är att infrastrukturen ska vara klimatneutral senast 2050. Vi har utmaningar inom flera områden; byggprojekten, samt drift och underhåll och reinvesteringar under hela anläggningens livscykel.
DELTA I DEBATTEN
Vill du skriva en debattartikel eller en replik?
Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se
Tänk på detta:
• Texten ska vara unik för Ny Teknik.
• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.
• Undvik förkortningar och utropstecken.
• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.
• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.
• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.
Inför projekt Förbifart väg 44 Lidköping – Källby är nu vårt första förfrågningsunderlag med klimatkrav utannonserat. Det är en upphandling som vi på Trafikverket nu följer med stort intresse och som blir ett test på innovationsgraden i entreprenadbranschen.
Förutom materialval och produktionsmetoder är transporter ett område som får stor klimatpåverkan i byggprojekten. Det handlar dels om allt det som ska fraktas till alla byggarbetsplatser, dels de massor som ska köras bort. Genom aktiva val i planläggningsskedet har vi möjlighet att påverka både mängden transporter och transportsätt.
Hur väl vi lyckas i vårt klimatarbete följs upp genom att alla Trafikverkets byggprojekt med en kostnad på över 50 miljoner kronor ska upprätta en klimatkalkyl. I framtiden blir det lika naturligt att följa upp ett projekts klimatpåverkan med klimatkalkyler som att följa upp ekonomi med kostnadskalkyler.
Vi ställer krav på vad vi ska göra och inte hur.
Nya krav ger möjligheter för branschen att fortsätta sitt arbete med innovation och kostnadseffektiva lösningar. I byggprojekten använder vi stora volymer material, betong och armeringsjärn mm. Genom att i projekteringen öppna för smarta metoder och konstruktioner kan vi minska på mängden material som behövs i våra byggen. Det handlar till exempel om att göra slankare broar, att använda miljöriktigt stål och ny belysningsteknik. Även hur olika material produceras inverkar på projektets så kallade koldioxidavtryck.
Det finns stora möjligheter i hela kedjan att hitta de små avgörande detaljerna som gör att vi får en slutprodukt som är hållbar långt in i framtiden. De goda exemplen på innovationskraften i branschen är redan många, och med de nya kraven kommer de att bli ännu fler.
Nu är det upp till branschen att visa att den antar den nya utmaningen för ett framtida hållbart transportsystem.
Stefan Engdahl, planeringsdirektör, Trafikverket