DEBATT

”Startups behöver en arena för att stärka Sveriges försvarsförmåga”

REPLIK. Civila startups som vill arbeta med innovationer för försvaret saknar en nationell plattform, skriver Marcus Aronsson.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Replik på debattartikeln  ”Civila startups kan bidra med banbrytande teknik till försvaret” som var en replik på  ”Var är alla svenska startups som utvecklar försvarsteknik?”.

Vi uppskattar de initiativ som Vinnova och Försvarsmakten har tagit för att stötta civila startups i försvarsinnovation, och vi ser att satsningar som inkubatorn Lead är viktiga. Men som startup med erfarenhet inom området ser vi att flera kritiska utmaningar kvarstår – både kring finansiering och avsaknaden av en nationell plattform för att presentera idéer.

1. En arena för att presentera idéer

Idéer och innovationer finns över hela landet, men idag saknas en trygg och säker arena där startups kan presentera sina lösningar direkt för Försvarsmakten – utan att behöva exponera affärskritiska detaljer för offentligheten. Många företag har redan varit del av lokala inkubatorer eller har inte möjlighet att ansluta sig till program som Lead.

En lösning vore att skapa en säker plattform där innovativa företag kan möta rätt beslutsfattare och teknisk expertis. En sådan struktur skulle påskynda innovation och ge Försvarsmakten tillgång till banbrytande teknik utan att företag behöver riskera sin immateriella egendom.

2. Ekonomiska utmaningar – startups sätter inte mat på bordet

Att driva en startup inom försvarsinnovation är ofta en ekonomisk kamp. Vi på UA Vision Nordic AB har investerat otaliga oavlönade timmar i utveckling och forskning kring vår idé – en idé som har potential att bli en global produkt. Men trots vår passion och hårda arbete genererar företaget inte tillräckligt med intäkter för att försörja våra familjer eller team.

Detta är verkligheten för många entreprenörer i startups. Efter tre år med röda siffror börjar det knorras hemma, och det blir svårt att övertyga familjer och medarbetare om att fortsätta på denna väg. Passion och vision räcker inte – vi behöver ekonomiskt stöd för att hålla ut.

Verifieringsmedel och såddlån är bra, men det är ofta otillräckligt för att ta en innovation hela vägen till marknaden. 

Vi föreslår därför:

  • Tidig finansiering där Försvarsmakten går in som beställare, vilket ger startups en stabil grund att stå på.
  • Dedikerade fonder som riktar sig mot försvarskritiska startups för att säkerställa att innovationer inte går förlorade på grund av brist på resurser.
  • Långsiktiga stödstrukturer som gör det möjligt för entreprenörer att utveckla sina idéer utan att riskera sin ekonomiska trygghet.

Sverige behöver en tydligare strategi där startups får stöd att växa och bidra till försvaret. Det handlar inte bara om att stärka försvarsförmågan – det handlar också om att stärka Sveriges ställning som en global ledare inom innovation.

Marcus Aronsson, UA Vision Nordic.

Vi står redo att bidra med banbrytande teknik, men för att startups som vår ska kunna göra verklig skillnad behövs en plattform där idéer kan testas och stöd som säkerställer att innovationer inte stannar vid visioner. 

Försvarsmakten har mycket att vinna på att stötta startups ekonomiskt och skapa en struktur där företag vågar satsa fullt ut.

Det är dags att ge innovativa startups det stöd de behöver för att lyckas.

Marcus Aronsson, vd UA Vision Nordic AB 

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.