DEBATT
”Civila startups kan bidra med banbrytande teknik till försvaret”
REPLIK. Den civila sektorn ledande inom banbrytande teknik inom exempelvis ai, kvantteknik och autonoma system. Nu samverkar Vinnova och Försvarsmakten för att stötta civila startups som vill utveckla militär teknik, skriver Josefin van der Meer och Sara Pelsenius.
Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
I debattartikeln ”Var är alla svenska startups som utvecklar försvarsteknik?” efterlyste Christian Berggren och Solmaz Filiz Karabag, Linköpings universitet, satsningar på startups som utvecklar försvarsteknik.
Vi håller med om att startups är viktiga för att stärka den svenska försvarsförmågan och att det borde finnas möjligheter för affärer med Försvarsmakten. Vi arbetar därför för att fler civila startups ska utveckla militära tillämpningar av sina innovationer.
Försvarsinnovation bidrar till en strategisk förmåga att med hjälp av ny teknik snabbare och effektivare än motståndare kunna hantera försvarsrelaterade problem.
Den civila sektorn är i dag ledande inom utveckling av banbrytande teknik inom områden som exempelvis ai, kvantteknik och autonoma system. Vinnova har tillsammans med Försvarsmakten ett regeringsuppdrag att främja civil-militär innovation och utveckla metoder och arbetssätt för att nyttiggöra civilt utvecklad teknik för ökad militär förmåga.
Nu har de första pengarna i ett antal utlysningar delats ut till fler än trettio projekt där majoriteten består av startups som är intresserade av att arbeta med militära tillämpningar av sin teknik. Detta sker bland annat inom ramarna för ett acceleratorprogram på inkubatorn Lead i Linköping. Från vår samverkansutlysning är både startups, akademi, forskningsinstitut och storbolag som Saab och BAE Systems är involverade.
Genom programmet, där Totalförsvarets forskningsinstitut, Försvarets materielverk och Försvarshögskolan har en stödjande roll, får den svenska försvarsmakten tillgång till civilt utvecklad teknik och startups får möjlighet att hitta nya affärer.
Försvarsinnovation bidrar till en strategisk förmåga att med hjälp av ny teknik snabbare och effektivare än motståndare kunna hantera försvarsrelaterade problem. Tillgänglig civil och militär teknik behöver utvecklas för att omsätta kunskap i nya materiel och nya lösningar.
Det civil-militära innovationsprogrammet bidrar till både svensk
konkurrenskraft och försvarsförmåga. Vi ser gärna att fler aktörer engagerar
sig i försvarsinnovation och bjuder in till samarbete.
Josefin van der Meer, programansvarig för civil-militära innovationsprogrammet på Vinnova
Sara Pelsenius, programchef Försvarsinnovation på Försvarsstabens utvecklingsavdelning