DEBATT

Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, och My Bergdahl, näringspolitisk expert.

”Ge innovationer om AI fria tyglar – Sverige kan fortfarande bli ledare”

DEBATT. Vi står inför en unik möjlighet att positionera Sverige som en ledande nation i EU inom artificiell intelligens, ai. Om vi inför och tillämpar den nya ai-lagen på ett så tillåtande och flexibelt sätt som möjligt kan vi skapa en miljö där innovation frodas. Samtidigt som vi säkerställer att det görs på ett etiskt och säkert sätt, skriver Maria Rosendahl och My Bergdahl, Teknikföretagen.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

På senare tid har kritiken mot och oron för vad EU:s nya ai-reglering (den så kallade AI-akten) egentligen kommer att innebära blivit mer tydlig. Stora aktörer väljer att inte lansera ai-modeller i Europa på grund av osäkerhet kring lagstiftningens tolkning. Andra företag hotar med att flytta sin utveckling utanför EU av samma skäl. Det är verkligen en oroande utveckling. Men oavsett vad vi tycker om AI-akten så är den antagen och kommer snart börja tillämpas i alla EU:s 27 medlemsstater.

För att underlätta införandet i Sverige har regeringen gett en utredare i uppdrag att ta fram förslag på bland annat vilken eller vilka myndigheter som ska ansvara för ai-frågan i Sverige, hur kontroll av ai-systemen ska gå till och hur testverksamhet (regulatoriska sandlådor) ska inrättas för att hjälpa företag att testa nya ai-system.

Genom att ge innovation ”fria tyglar” kan vi bidra till att Sverige blir en attraktiv plats för ai-forskning och utveckling och skapa förutsättningar för en framtid där Sverige inte bara följer utveckling, utan leder den.

Ai har potential att revolutionera många sektorer, från sjukvård och utbildning till transport och industri. Studier och rapporter visar på potentialen med ai för såväl svensk offentlig sektor som för konkurrenskraft och tillväxt. Sveriges position i det globala ai-racet har dock varit nedslående. I internationella rankingar återfinns Sverige ofta på mindre smickrande platser. (Se till exempel The Global AI Index - Tortoise).

Det är beklagligt att Sverige rankas så lågt med tanke på landets i övrigt goda tekniska nivå i näringsliv och samhälle. Det måste vi ändra på. I stället för att beklaga oss över EU:s regleringsiver bör vi ta tillfället i akt och utnyttja de möjligheter som AI-akten erbjuder. Vi behöver ge våra företag och forskare de bästa förutsättningarna att utveckla, testa och använda ai. Inrätta robusta, utforskande så kallade regulatoriska sandlådor där nya ai-lösningar kan testas i en kontrollerad miljö innan de lanseras brett. Sandlådor som är enkla att använda och som ger konkret nytta för dem som använder dem.

Det är avgörande att vi inte kväver innovation med överdrivna regleringar. Genom att ge innovation ”fria tyglar” kan vi bidra till att Sverige blir en attraktiv plats för ai-forskning och utveckling och skapa förutsättningar för en framtid där Sverige inte bara följer utveckling, utan leder den.

Vi ser positivt på att regeringen, med den utredning som nu startat, särskilt pekar på att främja innovation och tillväxt. Områden som också regeringen AI-kommission, som mycket snart kommer presentera sin rapport, har getts i uppdrag att presentera konkreta förslag kring. Genom att implementera EU:s AI-akt på ett smart och balanserat sätt – och i nära samverkan med näringslivets experter – kan vi skapa en ljus framtid för våra medborgare och vår ekonomi.

AI-akten kan inte ses i isolation. Vi behöver också, vilket Teknikföretagen flera gånger påtalat, se till att den underliggande infrastruktur som behövs utvecklas. Det handlar inte minst om fullt utbyggd 5g i hela landet men också om hur olika it-system kommunicerar med varandra och tillgång till riktigt hög datorkapacitet.

Kompetensfrågan kommer också vara central om vi ska ge oss förutsättningar att lyckas i den globala kapplöpningen. Företag och organisationer måste ha tillgång till spetskompetens inom ai. Vi behöver också säkerställa att vi alla har en grundläggande förståelse för och förmåga att använda ai. Låt oss tillsammans arbeta för att göra Sverige till en global ledare inom artificiell intelligens.

Maria Rosendahl, näringspolitisk chef, Teknikföretagen
My Bergdahl, näringspolitisk expert, Teknikföretagen

DELTA I DEBATTEN

Vill du skriva en debattartikel eller en replik?

Kontakta Ny Tekniks debattsida på debatt@nyteknik.se

Tänk på detta:

• Texten ska vara unik för Ny Teknik.

• Texten ska vara max 4 000 tecken inklusive mellanslag.

• Undvik förkortningar och utropstecken.

• Peka ut och beskriv ett problem eller en lösning, samt hur du eller ni vill lösa problemet eller ta vara på möjligheten.

• Var tydlig med vem du eller ni debatterar med och varför.

• Bifoga gärna porträttbild och ange fotobyline.