
Ny Teknik brinner för innovativ teknikutveckling och den sker ofta i unga teknikbolag. Det är vi säkra på eftersom vi har granskat tusentals startups sedan 33-listan startade 2008 och många har blivit stora framgångar. Vi vill gärna lyfta upp de mest spännande unga teknikbolagen för våra läsare för att entreprenörerna är värda det, men också för att de unga teknikbolagen är viktiga för vårt framtida näringsliv. Det är ingen slump att världens största företag startade i garage för bara några decennier sedan. Det kommer att hända igen och förhoppningsvis i Sverige.
Thomas Peterssohn, chefredaktör
Tidsplan 33-listan 2025
- 30 januari. listan öppnar för nominering
- 12 maj. Sista dagen för att nominera till 33-listan 2025.
- 13 november. 33-listan 2025 presenteras i Ny Teknik.
- 3 december. Finalevent för 33-listan 2025 på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98.
33 listans turné 2025 – vi söker innovation över hela landet
Under året besöker Ny Teknik och utvalda bolag från 33-listan Sveriges mest spännande innovations-hubbar för att möta entreprenörer, investerare, startups och etablerade industri och teknikbolag.
Några av årets stopp:
📍 7 maj – Trollhättan Innovatum Science Park: ESA BIC 10-årsjubileum
📍 3 september – Alumniträff: Alla bolag från 33-listan sedan 2008 samlas.
📍 15 september – Malmö The Drop som arrangeras av Pale blue dot
📍 24 september - Uppsala Innovation Night
📍 Oktober – Träff med nominerade bolag: Möt framtidens stjärnor.
📍 22 oktober – Borlänge Dalarna Innovation Days
📍 12 november – Göteborg Plug and Play Expo
📍 13 november – Jönköping Elmia Subcontractor - Den ledande arenan för kunskap, innovation och tillverkningsindustrin
Agenda finalevent

Dag: Onsdag 3 december på Clarion Hotel Stockholm, Ringvägen 98.
Tid: 14:30 – 18:30
Program:
- Senaste tekniktrenderna
- Prisutdelning och presentation av årets 33-lista
- Intervju med tillväxtbolag och investerare
- Nätverkande mingel och mat med årets vinnare
För frågor om listan och arbetet med att utse bolagen på 33-listan, kontakta: 33listan@nyteknik.se. För frågor om partnerskap och event kopplade till 33-listan, kontakta: helena.wiktelius@nyteknikgroup.se.
Målgrupp
- Startups och scaleups
- Entreprenörer
- Riskkapitalister
- Affärsänglar
- Investerare
- Etablerade bolag inom industrin
- Teknikföretag
STARTUPNYHETER
-
De söker revansch efter avhoppet – med dubbelt så stor satsning
Energijätten Ørsted och Bill Gates drog sig ur e-bränsleprojektet i Örnsköldsvik. Men nu siktar Liquid Wind på en dubbelt så stor fabrik i staden, och planerar ytterligare fem fabriker i Sverige och Finland. Är marknaden redo nu?
-
AI-chipstartupen Furiosa AI förkastar bud från Meta
Sydkoreanska AI-startupen väljer självständig tillväxt och planerar börsintroduktion.
-
Planen: Utrusta havsvindkraft för att stötta svenska försvaret
Drönare som lyfter och landar. Sensorer för att upptäcka hot från främmande makt. Elevated Launch vill inkorporera försvarsteknik i vindkraftverk för att slå två flugor med en smäll.
-
Svensk startup tillverkar gröna material med het vätgasplasma
Stockholmsföretaget Green 14 vill tillverka kritiska material på ett hållbart sätt. Först ut är kisel, som nu börjar produceras i testreaktorn på KTH.
-
Robotstartupen Figure AI kan värderas till 39,5 miljarder dollar i ny runda
Robotföretaget Figure AI planerar att samla in 1,5 miljarder dollar för att driva fram humanoida robotar, med stöd från stora investerare.
Snabbfakta: Vad är 33-listan
Listan innehåller 33 utvalda unga svenska företag med hög potential att bli framtida tillväxtbolag.
Företagen som väljs ut bedöms vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och ha potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden.
Listan är en viktig utmärkelse för de företag som väljs ut och kan hjälpa till att öka deras synlighet och attraktivitet för investerare, kunder och partners.
Ny Tekniks syfte: Samla Sveriges 33 bästa unga startups inom teknik på en lista.
2008 presenterades den första listan. Här kan ni läsa om alla 33-listebolagen.
Vilka är kriterierna för 33-listan?
- Företaget är baserat på en egenutvecklad teknisk innovation
- Företaget är svenskt
- Företaget är max sju år gammalt
- Vara onoterat
- Ha internationell potential
- Företaget bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.
- Ett företag får vara med på listan max tre gånger
Partner till 33-listan
Skandia

Vi är pensionsbolaget som vill skapa trygghet genom högre pensioner, ett friskt arbetsliv och hållbart sparande.
För teknikföretag gäller det att kunna erbjuda bra förmåner och visa att man satsar på personalen för att vara en attraktiv arbetsgivare. Ett av verktygen är att välja rätt tjänstepension som också ser till medarbetares hälsa.
Vi erbjuder en heltäckande tjänstepension med förebyggande insatser för att undvika sjukskrivning och skapa friskare medarbetare och som i förlängningen bidrar till mer lönsamma företag. Tillsammans tar vi ansvar för friskare företag och ett hållbart arbetsliv.
Scania

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar med mer än 58 000 anställda i över 100 länder. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi skiftet mot ett hållbart transportsystem. Genom att tänja på gränserna för vad som är möjligt idag, formar vi morgondagens transportsystem. Vi gör detta genom att investera i forskning och utveckling, samarbeta med startups samt innovera kring nya idéer, teknologier och affärsmodeller som ligger utanför vår nuvarande kärnverksamhet.
Följ med oss på denna transformativa resa! Om du är en start-up eller en innovativ aktör inom transportsektorn, låt oss samarbeta för att lösa framtidens utmaningar tillsammans.
Sigma Connectivity

Accelerera din innovation med Sigma Connectivity
Sigma Connectivity är din pålitliga partner för att omvandla idéer till marknadsklara produkter. Med expertis inom hårdvara, mjukvara, IoT och AI-drivna lösningar erbjuder vi helhetslösningar från koncept till industrialisering. Våra samarbeten med branschledare som Spotify, Husqvarna och Electrolux Professional säkerställer innovation i världsklass. Som partner till Qualcomm, Nordic Semiconductor och andra ledande teknikleverantörer integrerar vi den senaste tekniken för att ge startups en konkurrensfördel. Oavsett om du behöver snabb prototypframtagning, skalbar produktion eller avancerad uppkoppling, levererar vi teknisk excellens och strategiska insikter för att driva din framgång.
Låt oss bygga framtiden – tillsammans.
Fairpoint Capital

Fairpoint Capital är en nordisk venture capital-fond som investerar i teknikbolag med global potential inom B2B-mjukvara och innovation. Med bas i Stockholm och ett internationellt nätverk stöttar de entreprenörer med kapital och strategiskt stöd. Portföljen omfattar AI, säkerhet, halvledarteknik och enterprise-mjukvara. Fond I lanserades 2019 med 900 miljoner SEK och Fond II är öppen för investeringar under hela 2025.
Teknikföretagen

Teknikföretagen är den främsta företrädaren för svensk industri och våra 4 400 medlemsföretag står för en tredjedel av Sveriges export. Vårt uppdrag är att ge dessa företag bästa möjliga konkurrenskraft.
Det här kan vi göra för ditt företag:
- Fri rådgivning och stöd i arbetsgivarfrågor
- Hjälp med snabb handläggning av arbetstillstånd
- Kostnadseffektiva pensions- och försäkringslösningar
- Hjälp med att driva viktiga näringspolitiska frågor
Almi

Med finansiering i form av lån och riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjligheter för små och medelstora företag som vill utvecklas och växa hållbart. Tillsammans med NyTeknik tar vi fram Sveriges hetaste startup-lista.
Vi vill genom samarbetet att fler bolag inspireras och utvecklas till framtidens bästa techbolag. Vi finns nära företagen med en bred kunskap om företagande och hållbar tillväxt, i alla branscher, över hela landet.
Grant Thornton

Grant Thornton är ett ledande revisions- och rådgivningsföretag med 1 400 medarbetare som erbjuder tjänster inom revision, skatt, redovisning och specialistrådgivning.
Visionen är att tillsammans med entreprenörsföretag skapa framtiden – utifrån övertygelsen att hållbart bolagsbyggande handlar om en helhet där såväl ekonomiska som miljömässiga och sociala aspekter ingår.Grant Thornton är ett medlemsföretag i Grant Thornton International Ltd (GTI) med över 68 000 medarbetare i cirka 140 medlemsländer.
IBM

IBM vill träffa spännande startups och ha en dialog kring partnerskap baserat på er unika teknologi och IBM-teknik för att utforska möjligheten att kommersialisera detta till ett unikt värde för kunderna. Med sin omfattande portfölj av produkter och tjänster kan IBM hjälpa nya bolag på sin tillväxtresa, förbättra effektiviteten och utnyttja kraften i framväxande teknologier.
Industrifonden

Industrifonden är Sveriges riskkapitalfond som investerar i unika, skalbara innovationer med en positiv inverkan på samhället. Industrifonden förvaltar över 5 miljarder SEK och investerar i nordiska bolag i ett tidigt skede.
Fokus för investeringarna omfattar teknologier och bolag inom Deep Tech, Life Science och Transformative Tech. Industrifonden har en evergreen-struktur vilket möjliggör ett långsiktigt fokus på att skapa värde.
Södra

Södra bildades 1938 ur idén om att vi är starkare tillsammans. I dag är vi Sveriges största skogsägarförening med fler än 50 000 familjeskogsbrukare som medlemmar och en världsledande industri som förädlar skogsråvaran till förnybara produkter. Vi jobbar ständigt på nya innovationer, forskning och utveckling med skogen som vår naturliga utgångspunkt. För att få fart på skogsbrukets utveckling behövs nya idéer och innovationer.
Genom vårt investmentbolag, Södra Ädla, investerar vi i start-ups som utvecklar skogsbruket inom olika viktiga områden och på så sätt stärka både skogen och skogsbruket. Tillsammans med andra vill vi utnyttja alla möjligheter att snabba på utvecklingen av skogsbruket och stärka vårt arbete med innovation och utveckling ännu mer..
KPMG

KPMG Emerging Giants är en perfekt partner för startups och scaleups i Sverige. Med vårt globala nätverk och expertis erbjuder vi skräddarsydda tjänster som matchar ditt företags unika behov och ambitioner. Som en framväxande Emerging Giant, redo för betydande tillväxt, behöver du stöd som inte bara passar din nuvarande storlek, utan också din framtida potential.
Med KPMG:s experter vid din sida får du stöd genom finansiering, styrning och tillväxtutmaningar. Vi hjälper dig att navigera mot framgång och förbereder dig för framtida möjligheter och utmaningar. KPMG hjälper dig att accelerera din resa från startup till att bli en Emerging Giant.
Plug and Play

Plug and Play är en riskkapitalfond och öppen innovationsplattform som sammanför startups och storbolag globalt. Plug and Play, idag världens mest aktiva investerare i tidiga startups, grundades i Silicon Valley och har hittills investerat i mer än 30 enhörningar, inklusive Google, Paypal, Dropbox, Danger, Einride och många fler. Vår innovationsplattform främjar tekniska framsteg genom att koppla samman storbolag med de bästa startupbolagen över hela världen. Plattformen består idag av över 550 partners inom alla industrier.
AFRY

AFRY är en internationell aktör med rötter i Norden som driver innovation och omställning till ett hållbart samhälle. Genom att kombinera expertis inom teknik, design, digitalisering och rådgivning skapar vi hållbara lösningar för framtiden. Vi är 19 000 dedikerade experter som samarbetar över gränser och discipliner, med ett gemensamt mål att möta de mest komplexa utmaningarna inom industri, energi och infrastruktur.
Vi tror på styrkan i samarbete och att innovation föds när olika perspektiv och kompetenser möts. Genom att aktivt stödja innovativa lösningar och uppskalning av ny teknologi hjälper vi till att påskynda övergången till ett mer hållbart samhälle. Vi är övertygade om att nya teknologier är nyckeln till att skapa en hållbar framtid för kommande generationer.
EIT Manufacturing

EIT Manufacturing, samfinansierad av EU, accelererar hållbar innovation inom Europas tillverkningsindustri. Vi kopplar samman industri, start-ups, scale-ups, forskningsinstitut och universitet för att lösa branschens utmaningar. Vårt fokus ligger på AI & data, digitala tvillingar, cirkulär ekonomi, nollnettoutsläpp och förnybar energi. Genom vårt europeiska nätverk skapar vi samarbeten och matchar utmaningar med lösningar.
Vi erbjuder skräddarsydda tjänster inom kompetensutveckling, affärsutveckling, EU-finansiering och digitalisering. Vi öppnar nya marknader för start-ups i hela EU och skapar affärsmöjligheter genom vårt stora nätverk av industripartners. Tillsammans stärker vi Europas konkurrenskraft och driver hållbar tillväxt inom tillverkning.
StickyBeat

Sticky Beat är den svenska innovationsbyrån som lever efter tanken We Love Tomorrow. Det betyder att vi tar oss an uppdrag som behöver två tydliga ingredienser: Teknisk nyfikenhet och en hållbar framtid. Det betyder att vi bl a brottas med utmaningar inom palliativ vård, digital trygghet för unga, personlig säkerhet inom industrin, psykisk hälsa, interaktiv storytelling och läslust bland barn.
För oss är 33-listan en glasklar vägvisare mot framtiden som med nyfikenhet och kunskap visar hur Sveriges mest passionerade startups skapar morgondagen redan idag.
SVCA

Swedish Private Equity & Venture Capital Association (SVCA) är en obunden, ideell intresseförening för företag och personer som verkar inom det svenska private equity-området, innefattande såväl buyout som venture capital samt affärsänglar och affärsängelnätverk.
Föreningen, som grundades 1985, har till uppgift att i verka för en väl fungerande private equity-marknad i Sverige samt bland allmänheten sprida kunskap och utbilda om den svenska private equity-marknaden.
Vator Securities

Vator Securities fokuserar på att identifiera och finansiera tillväxtbolag när de expanderar och utvecklas till morgondagens marknadsledare. Vator Securities arbetssätt genomsyras av en entreprenöriell anda och hög engagemangsnivå för att driva fram en stark tillväxt för firmans bolagskunder samtidigt som resultat levereras till firmans erfarna och professionella investerarkunder.
Synch

Synch är en affärsinriktad advokatbyrå med en tyngdpunkt inom innovation och teknik. Vi har stor erfarenhet av att stötta företag – från startups och scaleups till etablerade verksamheter – genom deras utveckling från start till exit och vidare. Vårt mål är att skapa lugn kring alla legala frågor, såväl när det gäller att säkerställa regelefterlevnad som att skapa långsiktig trygghet i viktiga affärsbeslut. Vår nyfikenhet driver oss att förstå våra klienters utmaningar och behov. Vi använder vår juridiska expertis och moderna, teknikdrivna lösningar för att leverera anpassade och effektiva lösningar på verksamheters utmaningar.

Swedish Incubators & Science Parks
Swedish Incubators & Science Parks (SISP) är branschorganisationen för Sveriges inkubatorer och science parks. Medlemmarna utgör regionala innovationsmiljöer över hela landet. Sveriges inkubatorer och science parks stödjer tillväxtorienterade, innovativa företag, liksom etablerade industrier och offentlig sektor, för att utveckla ett hållbart samhälle genom innovation. Flera medlemmar driver också affärsängelnätverk och såddkapitalfonder för att investera i startups och scaleups.


Svenska Hållbarhetsfonden
Vi är väldigt glada över vårt partnerskap med 33-listan, en organisation som delar vår vision att främja både innovation och hållbarhet.
Svenska Hållbarhetsfonden är Sveriges första Impact Lending fond. Vi strävar efter att vara drivande i Sveriges övergång till ökad hållbarhet genom att erbjuda finansiering till små och medelstora svenska företag som vill ställa om till hållbarhet eller redan har gjort det. I fondens kreditmodell integreras ESG-analysen för att bedöma företags kreditvärdighet.
33-listan är en fantastisk plattform för att lyfta fram och stödja de mest innovativa och lovande företagen i Sverige. Tillsammans kan vi främja hållbara affärsmetoder och stödja företag som driver verklig förändring.

Oddwork
Med lång erfarenhet av att rekrytera specialister hjälper Oddwork sina partner att bygga starka team inom bland annat ekonomi, försäljning, marknad, HR och tech.
Som Sveriges enda kombinerade rekryterings- och employer brandingbolag har Oddworks partner tillgång till deras team av erfarna rekryterare, copywriters, digitala specialister och employer brandingspecialister genom hela rekryteringsprocessen.
33-listans effektmål
Skapa medial uppmärksamhet
33-listan skapar värdefull publicitet för entreprenörskap i allmänhet och de listade startupbolagen i synnerhet. Sedan premiären för 15 år sedan har 33-listan omnämnts i hela 2256 artiklar och inslag i tidningar, webbsidor, radio- och TV-program, enligt mediebevakningsföretaget Retriever. Därmed har 33-listan genererat i snitt 150 publiceringar per år. Bolagen som deltagit på listan lyfter den stora nyttan av att få uppmärksamhet i media samt att träffa andra i samma situation vilket ger många lärdomar. Dessa bolag uppmärksammas inte av andra medier förrän de har blivit större.
Exponera bredden i Tekniksverige
Alla har hört talas om våra svenska enhörningsbolag – men det svenska teknikundret är så mycket mer omfattande än de etablerade succéerna. Tack vare 33-listan manifesteras varje år startupscenens hela bredd av teknikbolag. Det är på startupscenen som det mest spännande innovationsarbetet sker. 33-listan presenterar företag inom mycket skilda teknikområden. Sedan starten har 348 avancerade teknikstartups introducerats och presenterats ingående för publiken i det svenska näringslivet. Här visar vi bredden i svensk innovationskraft. Många av bolagen på listan tar sig an riktigt stora globala mänskliga utmaningar
Engagera näringslivets teknikföretagare
Vägen till 33-listan går via en öppen nomineringsprocess som pågår i flera månader och engagerar hundratals entreprenörsbolag, ibland så många som 400 bolag. För varje bolag som hamnar på listan finns alltså 10 andra startups som hoppas på att få vara med. När 33-listan offentliggörs går det inte ta minste på glädjen och stoltheten hos de utvalda entreprenörerna. Entreprenörer som var med i bolag de tidigare åren återkommer i nya konstellationer, eller som investerare. Man har koll på listan för att hitta nya spännande bolag
Attrahera riskkapital
33-listans noggranna urvalsprocess, fokus på innovationshöjd och bevisade förmåga att identifiera framtidsbolag, skapar respekt hos riskkapitalisterna. Mängder av 33-bolag har genom åren vittnat om hur en placering på listan öppnar dörren till nya investerare. Även befintliga investerare ser ofta en placering på 33-listan som en bekräftelse på att de satsat rätt. Det är även en lista som svenska storföretag har koll på för att hitta potentiella partners eller för att göra uppköp
Stötta innovationssystemet
33-listans fokus på innovativ teknikutveckling och hållbar tillväxt linjerar med det svenska innovationssystemets ambitioner. För organisationer som exemplevis Vinnova, Rise, Almi och Energimyndigheten är 33-listan en naturlig referenspunkt och kvalitetsstämpel. Det är snarare regel än undantag att 33-bolagen medverkar i olika innovationsprogram eller tilldelas stödfinanisering.
Bidra till långsiktig framgång
Miljardbolag som Spotify, Mojang, Izettle, Tobii och Truecaller var alla små när de hamnad på 33- listan första gången. Men de är inte ensamma framgångssagor. När listans tolv första år utvärderades (2019) hade 24 bolag köpts upp och hela 33 bolag hade börsnoterats. Ett fantastiskt utfall och 33-listan kanske bidrog med något på vägen. I alla fall tror vi det!