NYTT FRÅN NY TEKNIK
33-bolag på finalen: ”För oss är det helt avgörande att synas”
33 unga innovativa teknikbolag fick stå i strålkastarljuset för en kväll på finaleventet för Ny Tekniks startuplista. Deras behov: nya medarbetare, nya pengar – och nya kontakter.
Finaleventet ägde rum i måndags i Stockholm. Nära 500 personer samlades för att hylla de 33 startups som är med på 33-listan för 2024.
Sara Nozkova är vd för Flox, som utvecklar teknik för att med ljud och maskininlärning ”valla” vilda djur – bort från flygplatser, järnvägar, åkrar och andra platser där de gör skada eller riskerar att bli skadade.
– Har man inte själv upplevt det här problemet tänker man att det är ett nischat problem. Så för oss är det helt avgörande att synas, som här, sa Sara Nozkova till Ny Teknik under eventminglet.
Flox är med på 33-listan för första gången i år. Företaget, som Sara Nozkova grundade tillsammans med Tomas Becklin för fyra år sedan, har i dag samarbeten med Swedavia, Alstom, Trafikverket, Boliden och internationella flygplatser. Nu pågår en kapitalrunda. I dag är de elva personer i företaget, nästa år dubbelt så många, spår Sara Nozkova.
– Vi jobbar mot en väldigt stor marknad.
33-listan: Många olika teknikområden
33-listan har sedan 2008 årligen samlat Sveriges 33 bästa unga teknikbolag. På årets lista finns allt från företag som jobbar med fusionsenergi och kvantdatorer till de som utvecklar nya material av nanocellulosa, bark och papper.
Några av dem har tagit in hundratals miljoner kronor i riskkapital, andra noll kronor. De 33 unga teknikbolagen (max sju år) är sinsemellan mycket olika men har en viktig sak gemensam: en egenutvecklad unik teknik som har en internationell potential att förändra sina branscher.
Bolaget Celluxtreme är också med på 33-listan för första gången. Företaget utvecklar en biobaserad tråd, starkare och styvare än spindeltråd, som bland annat kan användas i biokompositer.
– Vi blev så överraskade och glada över att komma med på 33-listan. Det blir en stolthet i teamet, säger vd och medgrundare Anna Wiberg.
I dag arbetar fem personer i företaget, under nästa år ska de bli dubbelt så många. Tekniken som har validerats under flera år ska ut på en marknad.
– Kapital är högst på vår lista. Vi har fler kunder som vill arbeta med oss än vad vi kan klara av nu. Vi har ett banbrytande material, som kräver en banbrytande process, säger Anna Wiberg.
Investerare: Det här vill vi satsa på
Under finaleventet deltog fler investerare och entreprenörer i panelsamtal på scenen, där de delade med sig av erfarenheter och råd. En av dem var Susanne Najafi från venture capital-bolaget Backing Minds som har investerat i 33-bolaget Cemvision.
Hon talade om vikten av entreprenörer som verkligen vill göra skillnad i världen och att grundare och team har djupa kunskaper inom sitt område. Med sig på scenen hade hon Claes Kollberg, teknikchef och medgrundare av Cemvision.
– De har verkligen visat att de kan ta det här vidare, sa Susanne Najafi.
Cemvision har fått i gång pilotproduktion av sin nästan utsläppsfria cement och planerar nu för att skala upp och starta en cementfabrik.
Läs mer om årets alla bolag, från A till X (Amferia till Xertified), i den här artikeln.