TECH

X ägare Elon Musk slipper de strängaste EU-reglerna under DMA-regelverket. Arkivbild.

X slipper stränga EU-krav – inte tillräckligt ”viktig”

X som plattform är inte tillräckligt ”viktig” för att lyda under de strängaste EU-lagarna enligt ett färskt beslut.

Publicerad Senast uppdaterad

Regelverket DMA riktar sig mot de största nätjättarna och deras sätt att konkurrera och arbeta med mindre aktörer. Bland plattformarna som EU pekat ut finns Googles ägarbolag Alphabet, Amazon, Apple och Meta. Men inte Elon Musk-ägda plattformen X, tidigare Twitter.

X pekades tidigare ut som en plattform som borde omfattas av regelverket, men motsatte sig det med motivering att de inte var tillräckligt "viktiga som port mellan företag och kunder". En utredning inleddes av EU-kommissionen i maj och har nu kommit fram till att X har rätt när de säger att plattformen inte är tillräckligt ”viktig” i avseendet att företag kan nå slutkund.

Rent praktiskt innebär det att X inte omfattas av de andra drakarnas krav på att exempelvis flagga för köp av mindre aktörer på marknaden.

På andra områden fortgår dock EU:s granskning av X. Under DMA:s systerlag, DSA, undersöks för tillfället om X som plattform innehåller olagligt innehåll och bidrar till spridningen av desinformation. Brott mot DSA kan i värsta fall leda till dryga böter baserade på årsomsättning.