TECH

Cybercab har lanserats men kommer inte att vara produktionsklar när Tesla rullar ut sin robottaxi-service.

Teslas robottaxitjänst är på gång – har testat i flera månader

Nästa år ska Tesla ta upp kampen med Waymo. Elon Musk spår att den självkörande tekniken blir tusen gånger bättre än mänskliga förare. Men först måste företaget få tillstånd för sin robottaxi-tjänst.

Publicerad

Under de senaste månaderna har Tesla testat en robottaxi-tjänst i The Bay Area (det område som omger San Francisco-bukten). Det uppgav företagets vd, Elon Musk, under ett rapportsamtal häromdagen, enligt sajten The Verge

Tjänsten har varit tillgängliga för Teslas medarbetare som kunnat beställa hämtning via den app-prototyp företaget visade upp i våras. Bilarna har kört autonomt under ständig övervakning av en säkerhetsförare. 

För närvarande är Teslas FSD-programvara (full self-driving) klassad som nivå 2 på en sexgradig skala, vilket bland annat innebär delvis automatiserade fordon. Likväl sa Elon Musk att FSD kommer att vara ”tusen gånger bättre” än mänskliga förare senast andra kvartalet 2025. 

Tesla har inte tillstånd att driva en robottaxitjänst i Kalifornien, men enligt California Public Utilities Commission (CPUC) krävs inget tillstånd för testerna som nu genomförs eftersom företagets medarbetare inte räknas som passagerare. Det skriver Reuters

Trots det förväntar sig Musk att Tesla är igång med en avgiftsbelagd taxitjänst i Kalifornien och Texas nästa år. 

Till en början kommer flottan inte att bestå av Cybercab, som Tesla lanserade 10 oktober. Produktion av det fordonet kommer att påbörjas tidigast 2026. 

En rival till Tesla är Alphabet-ägda Waymo, som redan rullat ut robottaxi-tjänster i Phoenix, Los Angeles och San Francisco. För närvarande kör Waymo omkring 100 000 betalda turer per vecka.