TECH

Nya ios 18 är här.

Nu är Ios 18 ute – här är 5 nyheter du inte vill missa

Apples ios 18 introducerar anpassningsbara AI-funktioner och förbättrar användarupplevelsen.

Publicerad Senast uppdaterad

Få uppdateringar till Iphone har fått så stor uppmärksamhet som Ios 18 – och det långt innan den nya mjukvaran ens fanns i betaversion.

Orsaken stavas artificiell intelligens. Med uppdateringen ska Apple ta steget in framtiden med hjälp av ett gäng nya ai-baserade funktioner.

Ios 18 må sätta ai-finesser i fokus, men den pinfärska uppdateringen till Iphone innehåller en massa andra intressanta nyheter. Och nu kan du ladda ner den färska mjukvaran till din telefon.

Här är några av de viktigaste nya finesserna i Ios 18:

1. Nu kan du skräddarsy din Iphone

Med Ios 18 blir det möjligt för användarna att bestämma mer kring hur hemskärmen, låsslärmen och kontrollcenter ska se ut på telefonen.

Appar kan nu placeras var du vill på hemskärmen. Detsamma gäller widgets, som det numera också går justera storleken på direkt på hemskärmen.

Den som vill leka med färger och utseende kan dessutom lägga till en mörk eller tonad effekt på appikoner och widget.

En annan välkommen nyhet i Ios 18 är att det går att byta app-genvägar på låsskärmen. Sedan tidigare har ficklampa och kamera funnits som snabbval på låsskärmen, men nu kan dessa tas bort eller bytas ut. Väldigt praktiskt – eftersom det gör att du kan välja och vraka mellan en stor mängd andra verktyg som kan startas utan telefonen behöver låsas upp.

2. Kontrollcenter byggs ut

Genom att dra med fingret ner från högerhörnet på Iphone får du upp hubben kontrollcenter. Här samlas ett gäng snabbinställningar i form av olika reglage och ikoner för volym, ljusstyrka på skärmen, flygplansläge och så vidare. På sistone har kontrollcenter börjat kännas alltmer belamrat. För att råda bot på det har Apple uppdaterat inställningshubben och samlat alla reglagen och ikoner i olika flikar, som musik, hem (Apples app för smarta tillbehör) och anslutningar.

Apple-telefoner med operativsystemen Ios 18.
Nya kontrollcentret i Ios 18.

Men den största och viktigaste skillnaden märks direkt på den första skärmen i kontrollcenter. Genom att trycka på ett litet plustecken i övre vänsterhörn kan användarna ta bort, flytta om – och ändra storleken på alla de olika kontrollerna för exempelvis ljusstyrka, flygplansläge och wifi. Det går också att lägga till yttligare kontroller om man saknar något i kontrollcenter.

Ett annat välkommet tillskott är det blir möjligt att lägga till reglage från tredjepartsappar i kontrollcenter. Apptillverkaren måste bygga in stöd för den funktionen, men när det är fixat ska det alltså gå att starta en sociala medier-app eller låsa upp bilen direkt från kontrollcenter – som också är tillgängligt från låsskärmen.

3. Bättre ordning på dina bilder

Temat för Ios 18 är större anpassningsbart. Det gäller även fotoappen. Den nya uppdateringen ger bland annat användarna större möjlighet att sortera bilder och videoklipp efter egen smak.

Fotoappen har dessutom blivit vassare på att automatiskt sortera bilder utifrån vad dessa föreställer, som människor och husdjur, resmål eller platser. Det gör att man enklare kan hitta bilder som tagits de senaste dagarna, eller foton tagna på specifika personer eller under specifika resor.

Med Ios 18 får fotoappen också en mer kraftfull sökfunktion, som gör det möjligt att leta efter bilder genom att kombinera termer (person + plats, till exempel).

4. Lås och göm appar med känslig information

Apples nya operativsystem innehåller en intressant ny funktion som ska ge användarna större kontroll över känsliga data.

Den som vill kan bestämma att vissa appar ska döljas från hemskärmen, och i stället flyttas till en särskild mapp för gömda program. Det går också att sätta hänglås på vissa program och kräva lösenord eller godkänd ansiktsskanning för att öppna exempelvis Foton.

5. Bättre lösenordsskydd inbyggt i Ios 18

Lösenord, schmösenord … Vi gillar dem inte, särskilt i längre varianter – men än så länge behövs de. Sedan många år kan den som vill spara sina lösenord, kontokortsinformation och andra nycklar i ett krypterat digitalt kassaskåp (Icloud-nyckelring) som döljs i appen Inställningar.

Nu flyttar lösenorden ut från Inställningar och får nytt hem i den dedikerade appen Passwords. Känslig information som läggs till i appen skyddas med totalsträckningskryptering (end-to-end) och synkas till alla enheter som anslutna till samma Icloud-konto. Numera går det även att synka Apple-lagrade lösenord till Windows med Icloud-appen.

Apple Intelligence då?

Än så länge är Apples svit av färska ai-funktioner inte tillgänglig, men det ryktas om att funktionerna ska börja rullas ut till användare i USA senare i höst. När finesserna når Europa och Sverige återstår dock se. 

Fakta

Iphonemodellerna som får Ios 18

Iphone 16 (samt Plus, Pro och Pro Max)
Iphone 15 (samt Plus, Pro och Pro Max)
Iphone 14 (samt Plus, Pro och Pro Max)
Iphone 13 (samt mini, Pro och Pro Max)
Iphone 12 (samt mini, Pro och Pro Max)
Iphone 11 (samt Pro och Pro Max)
Iphone XS
Iphone XS Max
Iphone XR
Iphone SE (andra generationen eller senare)

För att ladda ner uppdateringen, öppna appen Inställningar och klicka på Allmänt en bit ner.
Välja sedan Programuppdatering. Voilà!