TECH

Den sticker inte ut, bokstavligt talat. Men bildligt talat gör nya camera control-knappen till Iphone 16 det.

Nya Iphone 16-knappen förändrar hur vi tar bilder med en mobiltelefon

Iphone 16 är här och du känner sannolikt igen den. De riktigt stora nyheterna var få när Apple lanserade en ny generation smarttelefoner. Och Apple Intelligence – företagets omtalade ai-satsning – ser ut att få en väldigt trög start. Men det fanns några saker som stack ut.

Publicerad Senast uppdaterad

Apple hade marknadsfört lanseringen med orden ”it’s glowtime”. Det är en referens till assistenten Siris nya skepnad: ett starkt sken runt telefonens skärmkanter gestaltar sig när Siri lyssnar på vad användaren har att säga.

Siri sägs framöver kunna lära känna användaren och konversera naturligt likt moderna chattbotar. Men liksom mycket med Apple Intelligence är det oklart när nästa generation av den här assistenten rullas ut. En första betaversion av Apple Intelligence väntas vara redo i oktober, med ett begränsat antal funktioner.

Desto tydligare var premiärdatumet för Apples kommande produkter: 20 september.

Det rör sig om Iphone 16 och 16 Plus, Iphone 16 Pro och 16 Pro Max, Apple Watch Series 10, Airpods 4 (varav en dyrare version med aktiv brusreducering), Airpods Pro 2 och en liten, liten modifiering av Airpods Max.

Iphone 16 Pro.

Den största nyheten för samtliga Iphone 16-modeller var utan tvekan ”camera control” - en ny fysisk knapp placerad under av/på-knappen. Camera control-knappen flyttar mycket av mankemanget med att i kameraappen ta bilder, välja objektiv, zooma och allehanda andra inställningar till en tryckkänslig yta med haptisk återkoppling. Klicka en gång för att omgående öppna kameran. En gång till för att ta en bild. Eller använda den tryckkänsliga ytan för att detaljstyra bland inställningarna.

Camera control kommer dessutom att – ”senare i år” – kunna kombineras med Apple Intelligence. Rikta kameran mot exempelvis en affish för en kommande konsert och klicka för att spara datumet i kalendern.

A18-chip

Iphone 16 och 16 Plus har begåvats med ett nytt A18-chip, medan Iphone 16 Pro och 16 Pro Max stoltserar med ännu biffigare hårdvara i A18 Pro. Samtliga är emellertid baserade på en andra generationens 3 nm-process och de fyra versionerna sägs alla vara byggda med Apple Intelligence i åtanke.

Iphone 16 (6,1-tumsskärm) och 16 Plus (6,7 tum) har två objektiv som nu sitter vertikalt för att kunna ta ”rumsliga” (stereoskopiska) foton och videor till Apple Vision Pro. De har dessutom en ny vidvinkelkamera. Men Apple vill att vi ska tänka på dessa två objektiv som fyra eftersom det också går att ta makrobilder och teleobjektiv-aktiga foton genom att zooma och beskära.

Apples vd Tim Cook vid lanseringseventet 9 september 2024.

Iphone 16 Pro (6,3 tum) och 16 Pro Max (6,9 tum - den största Iphone-skärmen någonsin) har alltså ett mer avancerat chip, men det tycks främst gagna professionella användare. Apple ägnade mycket tid åt att demonstrera funktioner för filmskapare. Utöver detta har nu båda Pro-versionerna periskopzoom och sägs ha bättre batteritid.

Och hur är det med actionknappen? Jo, den sitter (till skillnad från ifjol) på alla Iphone 16-modeller.

Iphone 16 börjar på 11 495 kronor och Iphone 16 Pro på 14 495 kronor.

Apple Watch Series 10

När det gäller Apple Watch blev det ingen uppföljare till Apple Watch Ultra 2, däremot återlanseras den i en version med ny finish.

Apple Watch Series 10.

Apple Watch Series 10 är däremot sprillans ny med en större skärm och tunnare design. Den har dessutom möjlighet att mäta sömnapné, även om Apple inte fått grönt ljus från det amerikanska läkemedelsverket FDA eller andra globala hälsomyndigheter än. Apple-experten Mark Gurman skriver på X att även Series 9 och Apple Watch Ultra 2 får stöd för att mäta sömnapné.

Apple Watch Series 10 kostar från 5 495 kronor.

Även för nya Airpods Pro 2 handlade den största nyheten om hälsa. Med Airpods Pro 2 ska användaren dels kunna genomföra ett hörseltest och därefter - om hörseln är nedsatt - ska Airpods Pro extraknäcka som hörapparat, anpassad efter användaren. Även här väntar Apple på ett godkännande från hälsomyndigheter.

Airpods 4 kostar 1 795 kronor, men du får punga ut med 2 395 kr för versionen med aktiv brusreducering. Airpods Pro 2 kostar 3 195 kronor.

Over ear-hörlurarna Airpods Max släpps i nya färger och med en ny usb-c-port. Det innebär att lightning-porten nu är borttagen på samtliga Apple-produkter.