TECH

Apple Intelligence.

Källa: Datum spikat – då släpps storsatsningen Apple Intelligence

Apples svit med nya ai-funktioner släpps på engelska i slutet av oktober, rapporterar Bloomberg. Men det inbyggda stödet för Chat GPT ser ut att dröja.

Publicerad

Iphone 16, Apples senaste mobiltelefon, lanserades i september. Men när telefonen väl landade i butiken samma månad saknades en av de mest omskrivna nya funktionerna. Det handlar om Apple Intelligence, en portfölj av nya ai-baserade funktioner som ska gå att använda på Iphone 16, samt Iphone 15 Pro och Iphone 15 Pro Max från i fjol. 

”Apple Intelligence släpps med Ios 18.1”

Vid Iphone 16-släppet lovade teknikbolaget att den första vågen av Apple Intelligence-funktioner kunde väntas i oktober. Nu skriver affärstidningen Bloomberg att utrullningen har fått ett datum. 

Enligt Bloombergs reporter Mark Gorman, med djupa källor hos Apple, kommer Apple Intelligence i samband med uppdateringen till Ios 18.1, som väntas den 28 oktober

Men Ios 18.1 ska bara innehålla ett fåtal av Apple Intelligence-finesserna som presenterades på utvecklarkonferensen WWDC i somras. En av de mest omskrivna funktionerna, som gör att populära ai-boten Chat GPT kan integreras i Iphone, dröjer till Ios 18.2, som kommer i december. 

Ai-finesser dröjer för svenska användare

I ett pressmeddelande från september skriver teknikjätten att Apple Intelligence till en början ska lanseras på engelska på hemmamarknaden USA. Sedan väntar vidare utrullning på engelska i Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och Sydafrika i december.

fakta

Nya ai-funktionerna i Ios 18.1

  • Skrivverktyg, där Iphoneanvändarna kan få hjälp med korrekturläsning, sammanfattningar och förslag på hur texter i program som Mail, Anteckningar och appar från andra utvecklare.
  • Minnen-funktionen är en finess som automatiskt sätter ihop och skapar filmar utifrån en beskrivning. 
  • Snygga till kan användas för att ta bort föremål i bakgrunden på en bild. 
  • Nytt gränssnitt till den digitala assistenten Siri. 
  • Automatisk sammanfattning av notiser. 
  • Minska avbrotten – som bara visar notiser som kan tänkas vara brådskande.

Stöd för fler språk, som franska, spanska, kinesiska och japanska, ska komma under 2025. Enligt tillverkaren beror den senarelagda utrullningen i EU-länder på unionens nya lag DMA, och dess krav på interoperabilitet. 

Det är bekräftat att Apple Intelligence kommer till Sverige, men när det ska ske är ännu oklart.