TECH

En japansk kvinna håller upp ett runt tangentbord där knapparna är placerade i rad på en remsa vars ändar är sammanfogade.
Ett tangentbord i form av ett Möbiusband. Det går inte att köpa – men ritningarna finns på Github.

Här är Googles galna tvåsidiga tangentbord

Det är cirkulärt, har 208 tangenter – och går att skriva på uppochner. Google Japans senaste gimmick liknar inget annat tangentbord på jorden.

Publicerad Senast uppdaterad

När Google slutade med aprilskämt 2021, beslutade teknikbolagets japanska avdelning sig för att ta upp stafettpinnen på egen hand. Sedan dess har Google Japan presenterat ett gäng minst sagt spännande och knasiga tangentbordsbyggen den första oktober varje år.

Den senaste skapelsen liknar inget annat.

Runt – och ensidigt

Tangentbordet är cirkulär skapelse i form av ett så kallat Möbiusband. 208 tangenter sitter i rad på ett slags rektangulärt band som har vridits ett halvt varv, och sedan satts ihop i ändarna. Precis som ett evighetstecken har Möbiusbandet bara en sida, tack vare vridningen och de sammanfogade ändarna.

Det gör att det nya tangentbordet löser ett stort problem. Till skillnad från konventionella tangentbord går det här nämligen att skriva på från sidan eller uppochner – eller i grupp, skriver Google Japan skämtsamt.

Ritningen släppt på nätet

Föga förvånande är det här ingen produkt som ska säljas, men Google har lagt ut ritningarna och fast programvara (firmware) på Github. Den som vill testa kan bygga ett exemplar själv med hjälp av en 3d-skrivare.

Google Japan har tidigare visat upp tangentbord som exempelvis ser ut som en pinne, samt en variant som ser ut som en tekopp.