TECH

Mastercard köper cybersäkerhetsbolaget Recorded Future. Från vänster: Staffan Truvé som är medgrundare och Christopher Ahlberg som är vd och grundare.

Jätteaffär – svenska succén Recorded Future säljs för 27,5 miljarder

Cybersäkerhetsbolaget Recorded Future säljs till betaljätten Mastercard för 27,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens industri.

Publicerad Senast uppdaterad

Säljare är det amerikanska riskkapitalbolaget Insight Partners och affären förväntas stängas under första kvartalet nästa år.

Vd:n och medgrundaren Christopher Ahlberg, som i dag är baserad i USA, bekräftar i ett mejl till DI att Mastercard köper 100 procent av aktierna i bolaget. Recorded Future kommer bli ett självständigt dotterbolag inom Mastercards koncern, uppger han.

Bolaget startades 2009 i USA och har sitt huvudkontor i Boston. Det har cirka 1 000 anställda, varav omkring 150 i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

Företaget omsätter över 300 miljoner dollar på årsbasis, motsvarande 3,1 miljarder kronor.

Recorded Future har under 14 år gått från uppstartsbolag till stort internationellt underrättelsebolag. De analyserar enorma datamängder i realtid för att rädda säkerhetstjänster och storbolag från cyberattacker

Fakta

Det här är Recorded Future

Startår: 2009.

Gör: Cybersäkerhetsföretag som levererar underrättelser om kända och okända cyberhot.

Ort: Huvudkontor i Boston, USA. Forskning och utveckling bedrivs på företags kontor i Göteborg.

Anställda: Cirka 1000

Omsättning: Drygt 250 miljoner dollar (2022).