SAMHÄLLE

Vinnaren av Polhemspriset donerar prispengarna 

Staffan Truvé är forskningschef på det svenska säkerhetsföretaget Recorded Future.

Staffan Truvé tilldelades tillsammans med sin kollega Christopher Ahlberg 2023 års Polhemspris. Nu har Staffan Truvé valt att donera sin del av prispengarna till Ingenjörer utan gränser.

Publicerad Senast uppdaterad

Grundarna av succébolaget Recorded Future, Staffan Truvé och Christopher Ahlberg, tilldelades Polhemspriset förra året för sitt arbete med cybersäkerhet och underrättelsetjänster.

Staffan Truvé har nu valt att donera sin hälft av prispengarna, 125 000 kronor, till Ingenjörer utan gränser (Engineers Without Borders Sweden).

Caroline Edelstam är generalsekreterare på Ingenjörer utan gränser.

– Det är extra roligt att det är prispengarna från Polhemspriset, ett av Sveriges mest ansedda priser. Det här är en stor privat gåva, det är inte jätteofta vi tar emot den typen av gåvor, säger Caroline Edelstam som är generalsekreterare på Ingenjörer utan gränser.

Polhemspriset har delats ut sedan 1878 i Christopher Polhems anda och går till innovatörer som bidragit till Sveriges tekniska utveckling.

Ingenjörer utan gränsers årsredovisning för 2023 är inte färdig än, men för räkenskapsåret 2022 fick organisationen in drygt 4,4 miljoner kronor i medlemsavgifter, gåvor och bidrag. 

– Vi får in stöd från stiftelser och företagspartner som bidrar till vår verksamhet genom företagssamarbeten. Och sedan får vi även in bidrag från privatpersoner, men den här gåvan är unik i sitt slag, säger Caroline Edelstam.

Ingenjörer utan gränser arbetar med flera projekt för att främja ingenjörsvetenskap, bland annat bygger de ut en flickskola i Tanzania för att ge fler möjligheten till högre utbildning. I Sverige arbetar organisationen för att inspirera och skapa ett inkluderande ingenjörslandskap på olika sätt.

– Vi hoppas att det här inspirerar fler att tänka på samma sätt. Tar man emot ett pris är det fint när man har välgörenhetsorganisationer i åtanke. Det är särskilt fint att prispengarna för ett teknikpris går tillbaka till samhällen med stora behov av teknisk utveckling, säger Caroline Edelstam.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.