TECH

Dataingenjören James Howells utanför sopstationen där hans bitcoin ligger begravda på en hårddisk. Arkivbild.

Hoppsan – han råkade slänga bitcoin värda mångmiljardbelopp på tippen

För drygt tio år sedan hamnade en hårddisk med tusentals bitcoin på soptippen. Nu för en brittisk man en desperat kamp mot sin hemstad för att försöka få dem tillbaka.

Publicerad

Vissa beslut kan man ångra resten av livet. Fråga bara James Howells, en dataingenjör som bor i walesiska staden Newport i Storbritannien.

För drygt tio år sedan bestämde sig Howells och hans dåvarande partner för att slänga diverse trasiga prylar från hans hemmakontor. En av sakerna som åkte ner i en svart sopsäck var en av flera hårddiskar som samlade damm i en skrivbordslåda.

Hade 7 500 bitcoin i kryptoplånbok

Dagen efter åkte partnern till stadens deponi. James Howells tänkte inte mer på det – men det skulle förändras.

Som teknikentusiast hade Howells tidigt intresserat sig för kryptovalutan bitcoin. Under ett par år hade hans innehav växt till 7 500 bitcoin. Dessa lagrade han i en kryptoplånbok i form av en hårddisk som låg på hans kontor.

Hösten 2013 var hans digitala skattgömma värd motsvarande drygt 14, 6 miljoner dollar. Vid den tidpunkten började James Howells ana oråd. Vad hade egentligen hänt med lagringsenheten som innehöll alla bitcoins?

Till sin förfäran upptäckte Howells att han hade råkat bland ihop sina hårddiskar under storstädningen. Den med alla bitcoins fanns inte längre kvar hemma – utan hade hamnat på tippen, skriver The New Yorker.

Måste gå igenom 100 ton skräp

Sedan dess har James Howells fört en allt mer desperat kamp där han försökt övertyga Newports kommunstyrelse om att gräva upp deponin för att snoka reda på hårddisken. Enligt egen utsago har Howells erbjudit staden att själv sätta ihop ett arbetslag som kan gräva sig igenom 100 ton av skräp.

Han har också utlovat en saftig lösensumma: Om han får sin vilja igenom och lagringsenheten hittas, ska staden på tio procent av vad kryptomynten är värda.

Newport har hittills struntat i James Howells upprepade ansökningar. Därför har han nu bestämt sig för att stämma staden på drygt 6 miljarder kronor – en summa som motsvarade värdet för 7 500 när ansökan lämnades in.

”Kommunen sitter på min stulna egendom”

Enligt Newports kommunstyrelse skulle arbetet kosta minst 135 miljoner kronor och beräknas ta mellan 18 och 36 månader att genomföra. Efter utgrävningen skulle det dessutom krävas ytterligare minst ett års arbete för att återställa marken på om och omkring soptationen.

– Kommunstyrelsen har flera gånger gjort klart för James Howells att utgrävningen är omöjlig att genomföra. Den skulle dessutom orsaka en stor miljöpåverkan på omkringliggande områden, säger en talesperson från Newsports stad i en kommentar.

Men Howells ger sig inte. Om hårddisken skulle hittas uppskattar han att det fortfarande är 80 procents chans att de digitala mynten kan hämtas från den.

– Jag ser det som att kommunen har suttit på min stulna egendom i tio år, säger James Howells till The Sun.