TECH

Tesla marknadsför den humanoida roboten Optimus som en medhjälpare i vardagen.

Elon Musk: Optimus kommer att kunna göra vad du vill

Teslas humanoida robot kommer att kosta mellan 20 000 och 30 000 dollar, enligt Elon Musk. Under lanseringen av Cybercab och Robovan i Kalifornien på fredagsmorgonen svensk tid deltog en hel flotta av Optimus-robotar.

Publicerad Senast uppdaterad

De bjöd bland annat publiken på dansuppvisning och serverade drinkar.

– De kommer att kunna göra vad du vill, sa Elon Musk under presentationen.

I en video fick vi se hur Optimus spelade brädspel, torkade av bord, och hämtade en matkasse från en Tesla som stannade till på gatan.

– Den kommer att kunna vara lärare, barnvakt, gå ut med hunden och klippa gräset. Allt du kan tänka dig, sa Musk.

Till skillnad från de autonoma fordonen Tesla rullade fram inför åskådarna var det ingen ny version av Optimus vi fick se, utan den andra generation som företaget visat tidigare. Däremot tycks den nu ha fått förmågan att tala. Och det finns uppgifter om att Tesla gav en smygtitt på nästa generations Optimus-hand, som har fler frihetsgrader än nuvarande modell.

Sannolikt var robotarna under lanseringen delvis styrda av teleoperatörer.

Det är inte bara Tesla som satsar på det här området. På senare år utvecklingen av humanoida robotar varit explosionsartad. Några av rivalerna som sticker ut är amerikanska Figure och norska 1X. Och de har konkurrens från en hel hoper kinesiska bolag.

Några av reaktionerna från folk som var på plats under lanseringen.

– Jag tror det här kommer att bli den största produkten någonsin. Det kommer att leda till en era av överflöd, som få människor än så länge kan föreställa sig. Det kommer att bli speciellt, sa Elon Musk.