TECH

Iphone 17
Iphone 17 väntas släppas under 2025.

Det här vet vi om Apples Iphone 17 – släpps 2025

Iphone 17. Här samlar Ny Teknik de mest trovärdiga uppgifterna om 2025 års väntade släpp av nya Iphone-modeller. Här finns alla rykten, uppgifter och detaljer kring lanseringen av Iphone 17.

Publicerad Senast uppdaterad

(Artikeln är upppdaterad med en rättning om nanometer.)

Iphone 16 har precis lanserats – och Apples nya telefoner börjar levereras på fredag 20 september i Sverige. Redan innan det sker har de första förhandsryktena om nästa års Iphone-modell börjat cirkulera.

Vad mobilen ska heta återstår att se, men en kvalificerad gissning är att Apple håller sig till årets namnordning och således döper telefonen till Iphone 17.

Kuo: Så stora blir chipen i Iphone 17

Välkända analytikern Ming-Chi Kuo har tittat i spåkulan, och enligt hans prognoser kommer även 2026 års modell av Iphone använda en systemprocessor som är tillverkad av taiwanesiska TSMC:s 3 nanometers-noder.

Förkortningen ”nm” syftar på nanometer, vilket är detsamma som en miljarddels meter. Inom halvledarindustrin används nm som mått för kanalbredden mellan elektroderna i transistorerna på ett chip.

Apples egendesignade chip till Iphone 16 tillverkas med 3-nm-teknik av TSMC.

Ju mindre nm-mått, desto fler transistorer får plats på kretsen. Både Iphone 15 Pro:s och Iphone 16 Pro:s systemkretsar (A17 Pro och A18 Pro) är 3 nm-chip. Men till årets modell används andra generationens 3 nm-teknik hos TSMC, som beskrivs som en förbättrad arkitektur med mindre, mer effektiva transistorer än föregångarna.

”Då tar Apple steget till 2 nm”

Till 2026 – och vad som kanske blir Iphone 18 – kommer Apple ta steget till 2 nm-chip, enligt Ming-Chi Kuo. Halvledartillverkaren TSMC investerar just nu mångmiljonbelopp i ny chipteknik, och planerar att börja tillverka 2 nm-chip i färska processornoder i slutet av 2025, skriver sajten Macrumors.

En högre transistortäthet har flera fördelar. Det gör bland annat att chipen blir mer kraftfulla, med högre prestanda till lägre energiförbrukning.

Att fortsätta krympa transistorerna blir allt svårare för halvledartillverkare som TSMC. Det beror dels på fysiska begränsningar. Ju mindre och mer tätt packade transistorerna är, desto känsligare blir de för så kallad kosmisk strålning – extremt energirika partiklar från rymden.

Dessutom blir tillverkningsprocesserna allt mer avancerade och kostsamma i takt med att man går ner i dimensioner.