TECH

De här robotarna håller drömmen om en hjälpreda i hemmet vid liv

robot, ai, artificiell intelligens
En robotprototyp utvecklade av forskare på Stanford och Google Deepmind.

Har du gett upp förhoppningen om en vettig hushållsrobot? Det har inte robotforskarna. Med framsteg inom artificiell intelligens kommer genombrotten just nu i rask takt. Här är två färska exempel.

Publicerad

Den kanske inte ser ut som roboten vi alltid drömt om, men skenet bedrar. Den här mobila tvåarmade mackapären kan vattna blommorna, dammsuga, bädda sängen, laga mat, hänga kläder och tvätta, bland mycket annat. 

Prototypen är utvecklad av forskare på Stanford University och Google Deepmind. Två av målen för forskarna har varit att den ska kunna tillverkas till låg kostnad och bygga på öppen källkod. Men det största framsteget är förstås robotens mångsidighet. Den använder imitationsinlärning, en typ av neuralt nätverk som lär sig av mänskliga demonstrationer. 

Under träningsfasen styr en mänsklig användare robotens rörelser. Därpå kan den – än så länge – genomföra ett antal av dem helt på egen hand. Det är dock värt att notera att videon vi bäddat in är något missvisande. För det första blandar forskarna klipp där roboten gör allt autonomt med klipp där den styrs av en människa. För det andra har forskarna också i andra videor demonstrerat att roboten är benägen att ofta göra fel.

Parallellt med den explosiva utvecklingen av artificiell intelligens har även robotforskningen tagit stora kliv det senaste åren. Inte sällan finns det ett tydligt samband mellan de båda. Det visar även den humanoida roboten Figure 01 från ett amerikanskt företag som också heter Figure. 

I en färsk video demonstrerar Figure 01 att den kan använda en kaffemaskin. När den först misslyckas med att placera kaffekapseln korrigerar den utan instruktioner felet för egen maskin. Hur? Jo, i stället för att dess mänskliga utvecklare skriver instruktioner för allt som kan gå fel har Figure 01 och dess neurala nätverk serverats videor med människor som gör kaffe. Efter tio timmars träning klarade den de manövrar som krävs på egen hand. 

Att använda neurala nätverk för att snabbt bygga mer kapabla robotar är något även Tesla gör, både för sina fordon och för deras Optimus-robot. 

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.