Robotgrävmaskinen byggde muren – utan mänsklig förare
Algoritmen låter roboten placera stenarna med cm-precision.ETH Zürich
Från en hög av granitbumlingar kallmurade den autonoma grävmaskinen en sex meter hög och 65 meter lång mur. Forskarnas robot pusslar med stenar som väger flera ton.
Schweiziska Menzi Muck lanserade konceptet med "gående" grävmaskiner på 60-talet. Ursprungligen var deras så kallade spindelgrävare avsedda för att arbeta i en alpin miljö, men placerade på hydrauliska armar som styrs individuellt kan de även klara föremål, som stenbumlingar.
Ett team vid ETH Zürich har utgått från en 12 ton tung Menzi Muck M545 för att skapa roboten Heap, där namnet står för Hydraulic Excavator for an Autonomous Purpose. På hytten och bommen sitter lidarsensorer, maskinen är även utrustad med satellitnavigation och IMU (inert mätenhet). Det skriver New Atlas.
Kallmurade en bärande struktur
Den autonoma grävmaskinen kan mer än att flytta runt jordmassor utan mänsklig inblandning. Teamet testade mjuk- och hårdvaran genom att lägga upp en hög med bumlingar av granit där vissa stenar vägde flera ton. Sedan fick Heap i uppdrag att kallmura en bärande struktur med sin skopa.
Under ett arbetspass kan grävmaskinen placera 20-30 stenar,ETH Zürich
Roboten börjar med att skapa en 3d-karta av området, och skannar sedan byggmaterialet inför det komplicerade pusslet. Med hjälp av maskinseende analyseras bumlingarnas tredimensionella form, vikt och tyngdpunkt. Algoritmen avgör exakt hur stenen ska placeras, vilket görs med centimeterprecision.
För varje arbetspass hann grävmaskinen med 20-30 stenar, och algoritmen som hanterade inpassningen fungerade väl. Roboten inkorporerade även annat byggmaterial i strukturen, som överblivna betongelement. Slutligen stod en sex meter hög och 65 meter lång mur klar. Här kan du se klipp från bygget. Teamets studie har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Robotics.