SAMHÄLLE

USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild tagen 28 februari.

Trump pausar allt militärt stöd till Ukraina – ”Ännu en utpressning”

USA:s president Donald Trump har beordrat en paus för allt militärt bistånd till Ukraina. Efter rapporter i flera amerikanska medier bekräftas beskedet av Polens premiärminister Donald Tusk. Ukraina är redo att skriva under ett mineralavtal med USA när som helst, svarar premiärminister Denys Sjmyhal – men på Ukrainas villkor.

Publicerad Senast uppdaterad

All amerikansk militär utrustning som för närvarande inte finns i Ukraina pausas, uppger en högt uppsatt tjänsteman inom USA:s försvarsdepartement för Bloomberg. Flera andra amerikanska medier har fått samma uppgifter, och på tisdagseftermiddagen sade Polens premiärminister Donald Tusk enligt medier att uppgifterna bekräftas av "rapporter från gränsen".

Det ska gälla även vapen som är på väg till Ukraina på flygplan eller fartyg, eller som väntar i transitområden i Polen.

Ukraina vill fortsatt samarbeta med USA och är redo för både ett mineralavtal och ett fredsavtal, uppger premiärminister Denys Sjmyhal på en pressträff. Han tillägger dock att alla överenskommelser måste ske på Ukrainas villkor – och att Ryssland måste straffas.

– Vi behöver konkreta säkerhetsåtgärder, både från USA och Europa och G7-länderna, säger Sjmyhal.

Mychajlo Podoljak, nära rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, manar till lugn.

"Vi diskuterar alternativ med våra europeiska partners. Och vi ser självklart över möjligheterna till förhandlingar med våra amerikanska motparter", skriver han på X.

Enligt amerikanska medier ska USA:s paus avslutas först när Trump anser att Zelenskyj "visar ett ordentligt engagemang för fred".

"Presidenten har gjort klart att han är fokuserad på fred. Vi vill att våra partner är lika engagerade i det målet. Vi pausar och ser över vårt bistånd för att säkerställa att det bidrar till en lösning", säger en anonym källa inom Vita huset till CNN.

I praktiken är det Trumps sätt att testa gränserna och pressa Zelenskyj till att skriva under ett mineralavtal med USA, menar bedömare

Det är oklart exakt hur mycket bistånd som påverkas. Varken Pentagon eller Donald Trump själv har hittills kommenterat uppgifterna.

Det är oklart exakt hur mycket bistånd som påverkas. Varken Pentagon eller Donald Trump själv har hittills kommenterat saken.

Uppgifterna kommer dagar efter det urartade mötet mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj i Ovala rummet, som slutade med att den besökande ukrainska delegationen kastades ut ur Vita huset.

Sedan fredagens bråk har stämningen varit minst sagt spänd mellan de båda ledarna. Trump anklagar Zelenskyj för att inte vilja ha fred och för att sabotera amerikanernas förslag till vapenvila i Ukraina. Zelenskyj har å sin sida flera gånger betonat att Ukraina behöver säkerhetsgarantier för att en varaktig fred ska kunna bli verklighet.

En källa beskriver för CNN pausen som ett direkt svar på vad Trump ser som Zelenskyjs "dåliga uppförande" under besöket i Vita huset.

Expert: Blir förlamande

Det uteblivna amerikanska stödet kan märkas av i Ukraina inom två till fyra månader, eftersom europeiskt stöd kan hålla Kiev under armarna tills dess. Det säger Mark Cancian, senior rådgivare vid tankesmedjan Center for strategic and international studies, CSIS.

– Effekten kommer att bli stor. Jag skulle kalla det förlamande, säger han till CNN. 

– Om ens förnödenheter halveras kommer det så småningom att synas på frontlinjen. Deras frontlinjer kommer slitas och till slut kommer de att knäckas och Ukraina kommer att tvingas acceptera en negativ – eller till och med katastrofal – fredsuppgörelse, säger Mark Cancian.

I Ryssland firas det sannolikt just nu, konstaterar politikprofessorn Matthew Schmidt vid University of New Haven.

– Jag tror att Kreml får i stort sett allt de vill ha, säger han till CNN.

Att stoppa det militära stödet skadar inte bara Ukraina – det skadar även USA, säger Mykola Murskyj vid den USA-baserade organisationen Razom for Ukraine.

– Det är en sorgesam dag för amerikanska intressen eftersom det belönar våra fiender. Jag kan riktigt höra champagnen poppa i Moskva, Peking och Teheran, säger han till The Wall Street Journal.

Demokrater rasar mot beslutet

Demokratiske kongressledamoten Brendan Boyle kallar beslutet "hänsynslöst, oförsvarligt och ett direkt hot mot vår nationella säkerhet".

"Det här stödet godkändes av kongressen av två partier – både republikaner och demokrater insåg att stöd för Ukraina är stöd för demokrati och att stå upp mot Putins aggression", skriver Boyle i ett uttalande.

"Ändå spelar Trump, som upprepade gånger har hyllat Putin och underminerat våra allierade, nu politiska spel med viktigt militärt stöd", fortsätter han.

Hans partikollega i kongressen, New York-demokraten Dan Goldman, säger att pausen av stödet till Ukraina är "ännu en utpressning" av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Trump ställdes inför riksrätt för ungefär fem år sedan, då han anklagades för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning.

– Detta är raka motsatsen till fred genom styrka. I stället är det ännu en utpressning av president Zelenskyj, att olagligt undanhålla bistånd för att få president Zelenskyj att gå med på ett mineralavtal, säger Goldman.

Flera andra demokrater uttrycker också sitt ogillande. Det gör även republikanen Susan Collins, som är senator för delstaten Maine.

– Det här är en kritisk tidpunkt för Ukraina. Jag tycker inte att vi ska pausa vårt stöd, säger hon till CNN och tillägger:

– Det är ukrainarna som blöder.

Taylor Greene: Står bakom Trumps beslut

Republikanen och kongressledamoten Marjorie Taylor Greene var en av de första som offentligt backade Trumps beslut.

"Jag står bakom president Trumps beslut att pausa amerikanska vapenleveranser till Ukraina. President Trump arbetar för att få till fred och

Svenska experter: Trump vill visa att han är mäktigast

USA:s besked om stoppade vapenleveranser kommer att få stora konsekvenser för Ukraina. Men det är även ett stort skifte när det gäller amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik, anser experter.

– Förändringen är häpnadsväckande. Att USA på detta sätt sticker kniven i ryggen på en allierad, säger Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap knuten till Utrikespolitiska institutet.

Han anser att USA nu lägger om den utrikespolitiska kursen rejält.

– USA:s besked kommer att försvaga Ukrainas militära förmåga successivt. De klarar sig säkert ett antal månader men på sikt så kommer ryssarna att få övertaget om det fortsätter.

Inte heller Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, är förvånad över beslutet, eftersom Trump länge visat sig skeptisk mot Ukraina.

– Man ska ta vad han säger på allvar. Men det är klart, att pausa vapenleveranserna är en mycket stor förändring. Trump blev utmanad av Zelenskyj, vilket skapade problem. Trumps löfte i valkampanjen var att han skulle avsluta kriget genom uppgörelser, vilket nu inte skedde. Det spelar säkert en stor roll att Trump inte kunde sluta något avtal.

Men Trumps besked är ingen testballong, tror Hallenberg.

– Han vill visa att han är mäktigast och att han ska ha sin lösning igenom. Den enda möjligheten är om Europa kommer med en väldigt konkret fredsplan som Ukraina och USA kan acceptera. Men den sannolikheten bedömer jag är liten.För att Ukraina ska få tillgång till amerikanska vapen igen så måste det nog till någon form av ursäkt.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.