SAMHÄLLE
Säljstoppet mot Ozoneair upphävs av domstol: ”Fel produkt”
Elsäkerhetsverkets uppmärksammade säljstopp mot Ozoneair har ogiltigförklarats i ny dom. Orsaken: Fel produkt pekades ut.
Det var i början av november som Elsäkerhetsverket offentliggjorde ett försäljningsförbud mot en produkt från Luleåföretaget Ozoneair. Enligt myndigheten genererade luftrenaren Ozoneair Clean Go 30 ozonhalter som låg 700 gånger över gränsvärdet samtidigt som det fanns elsäkerhetsmässiga brister som gav risk för elchock. Produkten skulle även återkallas från konsumenterna, enligt myndighetens beslut. Totalt rörde det sig om 1 400 sålda exemplar.
Nyheten fick stor uppmärksamhet i media, och många antog felaktigt att beslutet gällde företagets luftrenare som marknadsförs av artisten Pernilla Wahlgren. ”Wahlgrens luftrenare stoppas – kan ge elchocker” rapporterade DN. ”Trista beskedet för Pernilla Wahlgren - produkten stoppas” skrev Svensk Damtidning.
”Grova sakfel”
Ozoneair överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad, som nu går på företagets linje och upphäver Elsäkerhetsverkets beslut.
Ozoneair argumenterade i sitt överklagande att säljstoppet bygger på grova sakfel. För det första uppger företaget att produkten inte är en luftrenare, utan i stället en ozongenerator för sanering av utrymmen där inga människor vistas. Sådana ozongeneratorer får avge betydligt högre ozonhalter än luftrenare, den typ av produkt som Pernilla Wahlgren gör reklam för i hemmiljö.
För det andra heter produkten enligt företaget Ozoneair Go. Att Elsäkerhetsverket gått ut med namnet Ozoneair Clean Go 30 har enligt företaget skapat omfattande förvirring eftersom det är snarlikt företagets produktserie Clean och modellen Clean 30. Detta har fått till följd att Ozoneair har drabbats av ”omfattande ekonomisk skada och förlorat förtroende”. Stora återförsäljare har stoppat försäljningen och kunder har avbeställt, skrev företaget i sin överklagan.
– Vi är besvikna över att myndigheten inte grundade sitt beslut på korrekt information och att detta skapade förvirring bland våra kunder och återförsäljare, skriver Ozoneairs vd Johan Lundberg i ett mejlsvar till Ny Teknik.
Elsäkerhetsverket förklarar förvirringen kring namnet med att Ozoneair har använt olika beteckningar på produkten, däribland Clean Go 30. Men i ett yttrande i början av december tillstod myndigheten att en rättelse av modellbeteckningen kunde vara rimlig.
”Fel produkt har angetts”
Förvaltningsrätten slår i sin dom fast att fel produkt har angetts i beslutet om försäljningsförbud. Därför ogiltigförklaras säljstoppet. Men domstolen tar inte ställning till huruvida det rör sig om en ozongenerator eller en luftrenare.
Elsäkerhetsverket anser att målet ska återförvisas till myndigheten, och vidhåller att produkten är en luftrenare, inte en ozongenerator.
Granskningen av produkten ingick i ett EU-samarbete, som startades eftersom en ny marknad för ozonprodukter för privatpersoner växte fram efter pandemin. Ozon, O3, är ett starkt oxidationsmedel som snabbt bryter ner bakterier, virus och ämnen som luktar illa. Men vid höga ozonhalter kan även människor, husdjur och elektronik ta skada. Sammanlagt 16 ozonbaserade luftrenare kontrollerades, endast två klarade kraven.
Ny granskning pågår
I år har Elsäkerhetsverket i samarbete med Kemikalieinspektionen startat en ny granskning av 20 luftrenare på den svenska marknaden, däribland två produkter i Ozoneairs Purifyserie, som marknadsförs av Pernilla Wahlgren.
Testerna visar att den ena av dem, Purify 120, avger 161 mikrogram per kubikmeter, vilket överskrider gränsvärdet för luftrenare som ligger på 100 mikrogram per kubikmeter. Elsäkerhetsverket slår även ner på exempelvis UV-beständighet och märkning. Myndigheten anser att det är så pass allvarliga fel och brister att man överväger ett försäljningsförbud. Granskningen är inte avslutad ännu, och beslut kommer att fattas tidigast i januari.