SAMHÄLLE

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari presenterar direktiv till en ny utredning på klimatområdet. Arkivbild.

Regeringen vill ha förslag för att nå tuffa klimatmålen

En utredning ska nu ge verktyg till regeringen för att uppnå klimatmålen.

Publicerad Senast uppdaterad

Utredningen ska bland annat ge förslag på hur reduktionsplikten bör utvecklas och kartlägga hur andra jämförbara EU-länder kommer att gå tillväga för att nå målen.

Regeringen och SD presenterar på fredagen direktiv till en utredning som ska analysera hur Sverige kan nå sina klimatmål gentemot EU.

Den så kallade styrmedelsutredningen ska bland annat föreslå hur reduktionsplikten bör utvecklas och den ska kartlägga hur andra jämförbara EU-länder kommer att gå tillväga för att nå målen.

Inte drabba näringslivet

Utredningen ska också föreslå hur fossila bränslen ska fasas ut till 2045, utan att det ”får skadliga effekter för delar av landet eller samhället”.

– Syftet är att åtaganden nås utan att hushåll och näringsliv drabbas negativt av orimligt höga kostnader, men också att säkerställa att utfasningen av fossila bränslen görs på ett säkert och acceptabelt sätt som gör att Sveriges och näringslivets konkurrenskraft kan bibehållas, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.

Utredare blir Svante Mandell, miljöekonomisk chef på Konjunkturinstitutet. Han får också ett brett uppdrag att analysera vilka övriga styrmedel som kan behövas för att nå målen.

Utredningen ska vara klar den 4 maj 2026.

I veckan kom ny statistik från SCB som visade att utsläppen av växthusgaser från den svenska ekonomin ökade kraftigt under årets andra kvartal.