MILJÖ

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarade på frågor i samband med en pressträff där en ny generaldirektör för MSB presenterades.

Kristersson inte orolig för ökade utsläpp: ”Vi följer en plan”

Att Sveriges utsläpp av växthusgaser ökar är helt ”kalkylerat”, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).
– Vi visste exakt vad vi gjorde.

Publicerad Senast uppdaterad

Enligt Statistiska centralbyrån har de k limatfarliga utsläppen från Sverige för första gången på flera år ökat tydligt första halvåret i år, med omkring fem procent.

Enligt forskare är ökad användning av fossilt diesel en viktig orsak samt regeringens beslut att vid årsskiftet 2023/2024 kraftigt sänka reduktionsplikten, det vill säga kravet på andel biodrivmedel i bränslen.

Men det kommer inte som någon överraskning för statsministern. Det var helt kalkylerat, enligt honom, och beror på de tidigare höga bränslepriserna som var en effekt av de högre nivåerna på reduktionsplikten. Han pekar på att nästan alla partier numera är överens om att drivmedelspriserna blev alldeles för höga med den allt högre reduktionsplikten.

På lite sikt ska utsläppen ner. Regeringens löfte är att de vänder ned igen nästa år och framåt. Från årsskiftet höjs reduktionsplikten en aning till 10 procent, om än långt ifrån de tidigare nivåerna 30 procent på diesel, samtidigt som skatten sänks.

– Och därmed minskar utsläppen igen. Vi följer en plan. Det är flera mål som måste nås samtidigt, säger Ulf Kristersson på en fråga från TT om han anser att regeringen för en bra klimatpolitik.