SAMHÄLLE

Bråte i Saint Petersburg i Florida sedan en lyftkran rasat över en byggnad till följd av Milton.

Orkanen Milton slår mot Florida: ”Bilar lyftes upp och vältes upp och ned”

Milton har dragit in över Florida med vindar på upp emot 56 meter per sekund. Miljoner är utan el och dödsfall har bekräftats. Räddningstjänst har fått pausa sina insatser på grund av de livsfarliga vindarna.

Publicerad Senast uppdaterad

Milton har tagit sig över Florida och nått Atlantkusten. Längs vägen slog skyfall och vindar med orkanstyrka mot allt i dess färdväg. På flera håll ligger gatorna helt översvämmade och bilar sitter fast i vattenmassorna.

– Det såg ut som att någon hade släppt en vikt från himlen och jämnat ett gäng hus med marken, säger ett ögonvittne i hårt drabbade St Lucie till lokaltidningen Treasure Coast Newspapers.

Ett hus såg ut som att det hade "slitits itu i mitten", uppger vittnet.

I Palm Beach har flera strandsatta personer räddats, rapporterar CNN.

Milton nedgraderades stegvis på orkanskalan efter att ha dragit in över Floridas västkust på onsdagskvällen, lokal tid. Trots att stormens öga nu lämnat fastlandet varnar det nationella centrumet för orkan- och stormvarningar (NHC) för fortsatt hårda vindar och översvämningar.

En man tittar till sitt fordon utanför ett hotell i Tampa i Florida.

Närmare tre miljoner hushåll rapporteras vara strömlösa. Enligt den federala beredskapsmyndigheten Fema har över 70 000 invånare tillbringat natten i de skydd som myndigheterna upprättat, rapporterar BBC.

Överraskande tornador

NHC utfärdade även en sällsynt varning för stormflod i Tampa Bay och Saint Petersburg, där över tre miljoner människor bor. Vindstyrkorna som uppmättes i storstadsområdena beskrevs som extremt farliga.

Milton innebar inte bara ihållande hårda vindar och hällregn. Redan innan stormen nådde land kom upp emot 130 varningar för kraftiga tornador framknuffade av Milton. Det drabbade bland annat St Lucie på Atlantkusten, där invånarna togs på sängen av virvelvindarna.

Tromberna uppges ha släckt liv och förstört mängder av mobila hus i området.

– Liv har gått förlorade, säger sheriff Keith Pearson i St Lucie till tv-kanalen WPBF, utan att uppge hur många dödsfall det rör sig om.Bilar lyftes upp och vältes upp och ned, flyttades hundratals meter, säger han.

Insatser pausades

Taket på den stora stadion Tropicana Field i Saint Petersburg har slitits av.

I Pasco county, norr om Tampa, meddelade räddningstjänsten att de pausade alla insatser till dess att det bedömdes säkert att återuppta dem. Även i Orlando tvingades räddningsarbetarna avbryta arbetet i väntan på att vindarna avtog i styrka, rapporterar NBC News.

På morgontimmarna, lokal tid, återupptogs räddningsarbetet. Nu håller Floridaborna andan i väntan på att skadornas fulla omfattning fastställs.

Vattennivåerna var redan extrema på flera håll efter orkanen Helene, som slog mot Florida i slutet av september.