MILJÖ

Orkanen Milton väntas nå Florida på onsdag.

Bilder från rymden visar hur orkanen Milton ”exploderar” till en monsterstorm

Ännu en kraftig orkan är på väg mot Florida efter orkanen Helenes framfart i slutet av september. Bilder från rymden visar Miltons extrema framfart.

Publicerad Senast uppdaterad

Orkanen Milton, som på måndagskvällen uppgraderades till en femma på den femgradiga skalan, väntas nå den amerikanska delstaten på onsdag.

En orkanvarning har utfärdats för delar av den mexikanska delstaten Yucatán, och merparten av Floridas västkust kan komma att drabbas.

USA:s nationella orkanmyndighet varnar för stormfloder som kan höja vattennivån med 1,5 meter längs med Yucatánhalvön och kraftiga vågor vid kusten. Samtidigt väntas regnmängder på 250 millimeter med lokala skurar på upp till 380 millimeter i Florida.

Floridas guvernör Ron DeSantis säger att det nu är av största vikt att städa upp efter Helene innan Miltons ankomst så att det som slagits sönder inte blir till farliga projektiler.

– Vi har inte tid med byråkrati och krångel. Vi måste få det gjort, säger DeSantis.

Minst 230 människor omkom i samband med Helenes framfart från norra Florida till bergskedjan Appalacherna.

Nu visar bilder från rymden hur orkanen på kort tid tilltagit i styrka. 

Orkanen snurrar nu snabbt genom Mexikanska golfen, med extrema vindar som cirkulerar runt dess väldefinierade öga, vilket syns på videoklippen nedan. På bara en dag uppgraderades orkanen från kategori ett till fem.