SAMHÄLLE

Nobelkommitténs ledare Jørgen Watne Frydnes under tillkännagivandet av Nobels fredspris 2024.

Nobels fredspris till Nihon Hidankyo – ”Påminner om farorna med kärnvapen”

Ett fredspris i Nobels anda – som påminner om farorna med kärnvapen i en tid av uppskruvade hot. Så beskriver fredsforskare Nobelkommitténs beslut att tilldela den japanska gräsrotsorganisationen Nihon Hidankyo fredspriset 2024.

Publicerad Senast uppdaterad

Alldeles utmärkt, säger Peter Wallensteen, professor emiritus vid Uppsala universitets institut för freds och konfliktforskning, om att prisa Nihon Hidankyo, som kämpar för en värld fri från kärnvapen.

– Att man på det viset påminner om farorna med kärnvapen i en tid där politiska ledare verkar se kärnvapen som ett användbart vapen.

Wallensteen ser årets val som en del i Nobelkommitténs tradition att "ständigt och jämt" uppmärksamma kärnvapenfrågan för att den inte ska glömmas bort.

– En tradition som fullföljs här genom att ge det till organisationer och ledare som förstår vikten av kärnvapenkontroll och nedrustning.

Nihon Hidankyo består av överlevande från atomattackerna på Hiroshima och Nagasaki.

”I Nobels anda”

En värdig vinnare, tycker Mimmi Söderberg Kovacs, forskningschef vid Folke Bernadotteakademin.

– Dels är det väldigt tydligt i Nobels anda, med fokuset att minska spridandet av vapen generellt.

– Det blir en kommentar mot den upprustning och organisering vi ser av hotet av användning av kärnvapen i de stora konflikter som pågår, i Ukraina och Mellanöstern, säger hon vidare.

Årets pris kan ses som ett uttalande mot ledande stater i det området:

– Att "här ser ni vad som hände och effekterna det blir på människor när man använder den här typen av vapen", säger Söderberg Kovacs.