SAMHÄLLE
Nobelpristagare beklagar svenskt Natomedlemskap
Terumi Tanaka överlevde atombomben över Nagasaki. Nu beklagar han Sveriges inträde i Nato. Och hans uppmaning till statsminister Ulf Kristersson är:
– Kärnvapen får aldrig någonsin användas igen.
Inför Ulf Kristerssons möte med Terumi Tanaka, som sker under statsministerns besök i Japan, säger Tanaka till TT att han hade uppskattat om Sverige avstått ett medlemskap i Nato.
– Jag är väl införstådd i svårigheterna kring problemet med Ryssland och Ukraina. Jag förstår att det är extremt utmanande för Europa.
– Men som ett resultat av den här konflikten har Sverige gått med i Nato, vilket medför ett direkt beroende av kärnvapen.
”Döda människor överallt”
Tanaka är medordförande för organisationen Nihon Hidankyo som tilldelats Nobels fredspris i år. Han var 13 år gammal när USA släppte atombomberna över Japan i augusti 1945. Än i dag minns han de skräckfyllda scenerna i hemstaden Nagasaki:
– Det var döda människor överallt. Det låg lik som var svårt brända, kolsvarta. Personer som överlevt hade svåra brännskador. Hjälp kunde inte komma fram. Så de låg bara där och led, säger Tanaka.
Sedan dess har han sett det som sin främsta uppgift att verka för en värld utan kärnvapen.
– Det är synd att vi inte har lyckats med vårt uppdrag och nu har vi ännu en kris, säger han och syftar på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
Kristersson: Förstår inte
Nobelpriset har blivit en påminnelse om att organisationens arbete är viktigt.
– Det har uppmuntrat oss att fortsätta med vår kampanj.
Efter mötet säger Ulf Kristersson att han inte förstår varför det är beklagligt att Sverige har gått med i Nato.
– Jag sade till honom att vi delar helhjärtat ambitionen om att kärnvapen aldrig ska användas. Men jag har väldigt svårt att se varför fredliga demokratier skulle låta icke-fredliga diktaturer vara ensamma om att ha vapen som är de allra värsta.
– Sedan har jag enorm respekt för att personer som själva upplevt fasan av kärnvapen arbetar hårt för att alla länder ska avveckla sina kärnvapen.