SAMHÄLLE

Grönland har hamnat i blickfånget. På bilden flygplatsen i Nuuk. Arkivbild.

Experter: Dolda motiv bakom Trumps Grönlandsutspel

Donald Trumps utspel om att göra Grönland amerikanskt kan vara en dimridå för verkliga intressen.
– Det här är likt öppningen i ett schackparti, säger statsvetaren Anamaria Dutceac Segesten.

Publicerad Senast uppdaterad

I USA försöker allierade till Donald Trump samla stöd för ett lagförslag som ger den tillträdande presidenten mandat att förhandla om ett köp av ön.

– Man ska se det som ett tecken på att det finns republikaner som tycker att Trump agerar rätt och tycker att Grönland bör tillhöra USA, säger Jan Hallenberg, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet.

USA har i och för sig en historia av att köpa landområden. 1803 köptes Louisiana från Frankrike och 1867 blev köpet av Alaska från Ryssland klart.

– Republikanerna betraktar det som en fastighetsaffär. De ser Grönland som en slags mark som de vill utveckla, på samma sätt som om Trump skulle utveckla en ny resort, säger Anamaria Dutceac Segesten, docent i Europastudier vid Lunds universitet.

Men det är inte säkert att Trumps plan egentligen är att göra Grönland amerikanskt. Utspelet kan handla om att positionera sig.

Öppna för diskussioner

Det riktiga målet kan vara att USA:s ekonomiska och säkerhetsmässiga intressen tas till vara, att landet kan bygga fler militärbaser eller att amerikanska företag får börja utvinna öns naturresurser – alternativt hindra ryska och kinesiska intressen från att göra detsamma.

– Jag tror att amerikanerna kommer att kräva en säkerhetspolitisk militär upprustning, kanske både från danskarna och från amerikanerna själva, säger Hallenberg.

Grönländarna själva har avvisat tanken på att bli amerikaner, men säger sig vara öppna för diskussioner.

Anamaria Dutceac Segersten tror exempelvis att de kan tänka sig gruvsatsningar, om de sker på rätt sätt.

– Grönland har fått mycket mer uppmärksamhet nu och det är något som de trivs med. För de har alltid känt sig lite bortglömda, trots deras strategiska position och mineralrikedom.

I en rävsax

Hon tror också att grönländarna kan använda intresset från USA för att förbättra sitt förhandlingsläge med Danmark.

– Grönland kan säga att nu har vi en intresserad part här som vill utveckla oss och ge oss si och så många miljarder dollar. Vad har Danmark att ge? Kan Danmark bistå på något sätt?

Danmark å sin sida sitter i något av en rävsax.

– Danmark är faktiskt i en väldigt svår position eftersom de kan inte tillåta sig själva att bli väldigt kritiska mot USA. Danmark är fullständigt beroende av USA för sin säkerhetspolitik, säger Anamaria Dutceac Segesten.

FAKTA

Naturresurser och baser

Grönland har stora naturresurser som till stor del är oexploaterade. Bland annat finns där 25 av 34 kritiska råvaror som EU-kommissionen pekat ut som strategiskt viktiga för Europas industri och den gröna omställningen.

Grönland har tillgångar i form av bland annat sällsynta jordartsmetaller, grafit, koppar, nickel, zink, guld och volfram.

För närvarande har USA militäranläggningen Pituffik Space Base på Grönland, en bas som hör till rymdstyrkorna och bland annat sysslar med robotförsvar och -övervakning. Danmarks Arktisk kommando ansvarar för skyddet av Grönland och Färöarna och har sitt högkvarter i grönländska Nuuk.

Danmark ger ett årligt bidrag på nästan 4 miljarder danska kronor (6,17 miljarder svenska) till Grönlands ekonomi.

Källor: Landguiden/UI, Arktisk kommando, Pituffik Space Base, Reuters